Projekbeskrivelse

Det er ikke ualmindeligt, at søvnen forringes væsentligt for kvinder i overgangsalderen. Hedeture, uro, kroppen værker og underlivet klør. Der kan være mange udfordringer, og specielt om natten, kan de føles som ulidelige. Og helt urimeligt opslidende.  Det var det også for Lone, 51 år, som oplevede de første gener som 47-årig. Men der gik længe før hun fik talt med lægen om det. Først var jo bare de gængse hedeture.

Af Sarah Køhnke

“Hedeturene skulle jo gå væk over tid. Og da jeg omsider talte med min læge om det, så sagde han, at det snart ville gå over. Det er jo en overgang” fortæller Lone, mens hun tager en slurk vand og retter på vielsesringen.

Det var dog ikke helt tilfældet. Hedeturene er ganske vist blevet færre, men de kommer stadig, især når Lone har drukket for meget kaffe på kontoret eller rødvin lørdag aften.

“Så er det helt slemt! Efter en grillaften med naboerne, hvor vi nyder et glas eller to. Jeg drikker ikke sønderligt meget, men to glas rødvin og en kaffe, så er jeg ved at gå ud af mit gode skind”, griner Lone, som dog tilføjer, at det bestemt ikke er sjovt i situationen.

“Folk glor jo lidt, når man sidder og pruster som en cirkushest, der lige har været i manegen”.

Når underlivet klør og svier
Over år er det blevet underlivet, som skaber mest ballade for Lone, ikke mindst når det gælder nattesøvnen.

Kløe, svie og en “nivende” smerte, som bliver endnu værre under en varm dyne.

“Jeg bliver nødt til at stå op. Min mand bliver mildest talt sindssyg af mig. Først er vores søvn blevet smadret af mine hedeture, og så blev de aflyst af den mest enerverende kløe og svie. Det er simpelthen så ulideligt”, fortæller Lone, mens frustrationen lyser ud ad øjnene. For som hun siger, “En sag er min nattesøvn, men vi er to i sengen. Og jeg bliver nødt til at sætte mig i sofaen, drikke en kop grøn the og læse et blad. Jeg har også mange gange taget kølige brusebade, for at få det til at gå væk. Men det GÅR jo ikke bare væk”, fastslår hun og tænker tilbage på alt, alt for lange nætter, hvor hun bare har ventet på, at solen stod op.

“Jeg ved, at jeg kan tage hormoner. Og det har jeg også gjort. Men der er desværre cancer i familien, og jeg har ikke lyst til at være afhængig af det stads for længe. Jeg har benyttet stikpiller i næsten fire år, så følte jeg, at jeg havde nået en grænse. Det var som om, at virkningen aftog, og det nytter jo ikke bare at sætte dosis op. Ikke for mig.”, siger Lone, som sammen med manden besluttede sig for at se nærmere på et MonaLisa Touch forløb.

MonaLisa Touch er en behandling hos gynækologen
“Alle de ulidelige søvnløse nætter kunne jeg ha’ undgået, hvis bare jeg havde kendt til den behandling. Det er helt skørt! Det er både åndsvagt og en lille smule trist at vide, at mine nætter og trætte dage for længe siden kunne være stoppet. Alt for lang tid er gået med middelmåde løsninger og udsættelser. Alene den “hakken” på hinanden, mellem min mand og mig indimellem, når det er en træt hjerne, der taler”, siger Lone, som er ved at skulle ha’ den årlige opfølgende behandling.

“Jeg skal aldrig ’derud’ igen, hvor nætter føles som maratonløb, der skal overståes. Nu kan jeg sove med min mand og vågne veludhvilet næste dag. Det er ganske enkelt en gave. En hel nats søvn er bare så værdifuld for, at resten af mit liv fungerer, – og i øvrigt samlivet med min mand” afslutter Lone med et lettelsens suk.

Lone har fået et behandlingsforløb med den anerkendte MonaLisa Touch laserbehandling som tilbydes på klinikker i hele Danmark. Læs mere på: www.klinikmonalisa.dk

Læs mere om overgangsalder
Hvordan kommer jeg tørhed, svie og smerter i skeden til livs?

Læs mere om østrogenmangel
Hvordan undgår jeg gener ved østrogenmangel?

Læs mere om muskelspændinger
Hvordan influerer muskelspændinger på tørre slimhinder?

Læs mere om senfølger efter kræftbehandling
Hvad kan kræftbehandling betyde i forhold til sarte slimhinder?

Læs hvad kvinderne selv siger
Hvordan oplever kvinderne MonaLisa Touch behandlingen?

Fakta om behandlingen

DEKA udviklede i 2008 en ny behandlingsmetode, MonaLisa Touch, i Italien. En CO2 laser, som ved påvirkning af vævet, genskaber størstedelen af elasticiteten og fugtbalancen i skeden. Behandlingen er nu tilgængelig i flere end 70 lande og mere end 4 millioner kvinder har fået behandlingen.

Klinik MonaLisa har i samarbejde med specialuddannede privatpraktiserende gynækologer etableret MonaLisa Touch behandlingen i Danmark.

De erfarne gynækologer er patienternes sikkerhed for korrekte diagnoser og optimale individuelle behandlingsforløb. Behandlingerne udføres under trygge og velordnede forhold på gynækologiske klinikker.

KLIK HER FOR KLINIK OVERSIGT

Kontakt din læge eller gynækolog hvis du er i tvivl om du har tørre/sarte slimhinder og tal med lægen eller gynækologen om dine muligheder for behandling.

Der eksisterer i dag kun to behandlinger, der aktivt bearbejder slimhinderne og bremser den naturlige ældningsproces. Disse er hormonpiller og MonaLisa Touch laserbehandling.