Hvis du lider af tørre slimhinder, som følge af overgangsalder eller hormonfølsom kræftbehandling, er det vigtigt – før MonaLisa Touch behandling – at få afklaret, om du har andre problemstillinger i underlivet.

Der kan nemlig være tale om flere forskellige årsager til dine smerter og dit ubehag i form af kløe eller svie. Det kan fx være muskelspændinger/myoser, Lichen Sclerosis (hvidlig slimhinde, med revner og sprækker og efterhånden stivhed og forsnævring), Vulvodyni (kronisk, smertefuld tilstand i vulva som inkluderer clitoris, de små og store kønslæber samt mellemkødet) eller Fibromyalgi (udbredte, diffuse smerter i muskler og led).

Kun hvis disse problemstillinger behandles før eller sideløbende med behandlingen for tørre slim­hinder, får du optimal glæde af MonaLisa Touch behandlingen. Her kan vi tilføje, at det er vigtigt, at du lytter til din krop og så snart du mærker de første symptomer, reagerer på dem fx ved at tale med din læge om det. Fordi problemet typisk forværres over tid og dermed bliver sværere at blive kvit.

Siden her handler primært om smerter i underlivet forårsaget af muskelspændinger. En proble­matik der ofte følger med tørre slimhinder, og som du selv kan gøre noget ved. De øvrige problemstillinger skal du tale med din læge om.

Hvordan opstår smerterne?

Den hyppigste årsag til kroniske underlivssmerter er muskelspændinger. Der kan være mange forskellige udløsende faktorer: følgevirkning af underlivssygdom, uhensigtsmæssig holdning eller arbejds­stilling, problemer i det intime samliv eller andre fysiske eller mentale stresstilstande.

Disse faktorer kan både udløse muskel­spændinger og være med til at vedligeholde dem – og dermed smerterne. Ofte helt ubevidst.

Hvad er det, der gør ondt?

Muskelspændingerne kan sammenlignes med myoser i nakke- eller skuldermusklerne. Og det gør ondt på samme måde, når de spændte muskler berøres eller bruges.

Desværre er det ikke alle læger, der tænker på, at årsagen til smerterne tit kan findes i muskelspændinger. Ofte lyder diagnosen på underlivsbetændelse, men undersøgelser viser, at hver fjerde kvinde slet ikke har underlivsbetændelse, men at det i stedet drejer sig om muskelspændinger.
Ligesom man kan få hovedpine af spændinger i nakke og skuldre, kan man også få underlivssmerter af spændinger i underlivets muskler. Fysiologisk set handler det om de to store muskler kaldet mørbraden, sekretærmusklen og den noget mindre bækkenbundsmuskel.

Mørbraden går skråt ned gennem bækkenet til lårenes inderside og passerer undervejs æggestokke og livmoder. Smerter i mørbraden kan derfor let forveksles med smerter i de indre kønsorganer.

Sekretærmusklen er den der drejer benet udad og strækker hoften fra en bøjet stilling. Smerter herfra udløses typisk ved spredning og udadrotation af benet fx ved intimt samvær eller når man rejser og sætter sig eller vender sig i sengen.

Bækkenbunden sidder fast på siden af bækkenet og foran på skambenet. En velfungerende bækkenbund gør, at man kan ’holde sig’. En slap bækkenbund kan udløse inkontinens, mens en overspændt bækkenbund ofte giver smerter ved intimt samvær og besvær med at tømme blæren.

Hvad kan du gøre for at lindre smerterne?

Man kan heldigvis selv gøre noget for at lindre smerterne i forbindelse med muskelspændinger/myoser. Daglig fysisk træning og udspænding af musklerne vil for mange gøre en stor forskel til det bedre. Flere af vores gynækologer benytter sig af fysioterapeut Birthe Bondes nemme og effektive øvelser.

Øvelserne finder du her på Birthe Bonde Klinikkens hjemmeside. God træning!

Kom godt i gang …
… med den smerte- og risikofri MonaLisa Touch laserbehandling.

Læs mere om overgangsalder
Hvordan kommer jeg tørhed, svie og smerter i skeden til livs?

Læs mere om østrogenmangel
Hvordan undgår jeg gener ved østrogenmangel?

Find også Klinik MonaLisa på vores åbne side på Facebook
Følg med i den nyeste information om MonaLisa Touch laserbehandlingen.

Deltag i Klinik MonaLisas lukkede kvindegruppe på Facebook
Stil spørgsmål og debattér med ligesindede om overgangsalderen.

Fakta om behandlingen

DEKA udviklede i 2008 en ny behandlingsmetode, MonaLisa Touch, i Italien. En CO2 laser, som ved påvirkning af vævet, genskaber størstedelen af elasticiteten og fugtbalancen i skeden. Behandlingen er nu tilgængelig i mere end 70 lande og flere end 4 millioner kvinder har fået behandlingen.

Klinik MonaLisa har i samarbejde med specialuddannede privatpraktiserende gynækologer etableret MonaLisa Touch behandlingen i Danmark.

KLIK HER FOR KLINIK OVERSIGT

Kontakt din læge eller gynækolog hvis du er i tvivl om du har tørre/sarte slimhinder og tal med lægen eller gynækologen om dine muligheder for behandling.