Tørre slimhinder i skeden – vaginal atrofi – er en almindelig senfølge ved visse kræftforløb, ikke mindst i forbindelse med brystkræft og livmoderkræft. Det skyldes at kemoterapi, stråle- og antihormonel behandling kan nedsætte østrogenkoncentrationen og fremkalde tidlig overgangsalder.

Det betyder kronisk ubehag i form af svie, kløe og ofte smerter. Sport og anden fysisk udfoldelse påvirkes, ligesom intimt samliv besværliggøres og forringes.

Begrænsede traditionelle behandlingsformer
Vaginal atrofi behandles i andre sammenhænge ofte med østrogentilførsel lokalt eller systemisk, men det er ikke altid en mulighed i disse kræftsammenhænge, fordi det kan forværre sygdomsbilledet. Cremer og olie kan til en vis grad lindre generne, men er i bedste fald symptombehandling.

Ny gennemtestet behandling
Uanset årsagen til vaginal atrofi findes der i dag en langtidsvirkende behandling, uden risici for kræftpatienter, i form af en medicinsk laserbehandling ved navn MonaLisa Touch.

Behandlingen har klinisk evidens via udenlandske studier og mere end 4 mio. behandlinger på verdensplan. Desuden er laserbehandlingen efterprøvet i Danmark af professor Lisbeth Nilas i samarbejde med gynækologerne Lisbeth Elving og Charlotte Marx på Hvidovre Hospital. Et nyt studie er undervejs ved Århus Universitetshospital under professor i gynækologi Axel Forman.

Når en gynækologisk forundersøgelse viser vaginal atrofi, kan Klinik MonaLisa tilbyde laserbehandlingen i samarbejde med specialuddannede privatpraktiserende gynækologer på et landsdækkende netværk af klinikker.

Risikofri, smertefri og langtidsvirkende
Behandlingen er risikofri, smertefri og langtidsvirkende. Patienten lægges i gynækologisk leje og en probe indføres i skeden, hvor den udsender et lavfrekvent laserlys. Indgrebet tager 5-10 min. og kun de færreste har bivirkninger i form af lettere blødning og udflåd i dagene efter. Laseren øger blodgennemstrømningen i skedevævet og får slimhinden til at regenerere, hvorved vævets smidighed og oprindelige fugt genskabes. Læs hvad kvinderne selv siger om behandlingen her.

Behandlingen foretages typisk tre gange med 4-6 ugers mellemrum. Symptomlindringen indtræder hurtigt for de fleste patienter, og efter tre behandlinger oplever flere end 85 % en positiv eller meget positiv effekt. En årlig genbehandling anbefales.

Læs mere om behandlingen og se to videoer der fortæller om behandlingen og dens virkning.

Læs mere om tørre slimhinder og vaginal atrofi på Sundhed.dk og find de seneste artikler, videoer m.v. om emnet på her på Klinik MonaLisa og på  MonaLisa Touch’ globale webside (på dansk).

Egenbetaling med mulighed for tilskud
MonaLisa Touch behandling er underlagt egenbetaling, men flere sundhedsforsikringer giver tilskud, fordi vaginal atrofi er en kronisk lidelse, der kan begrænse de ramtes daglige gøremål. Tilskud ydes efter forsikringsselskabernes individuelle vurdering ud fra gynækologens indstilling.

Læs mere om pris her, tilskudmuligheder her og evt. lån til behandling her.

Kom godt i gang …
… med den smerte- og risikofri MonaLisa Touch laserbehandling.

Læs mere om overgangsalder
Hvordan kommer jeg tørhed, svie og smerter i skeden til livs?

Læs mere om østrogenmangel
Hvordan undgår jeg gener ved østrogenmangel?

Find også Klinik MonaLisa på vores åbne side på Facebook
Følg med i den nyeste information om MonaLisa Touch laserbehandlingen.

Deltag i Klinik MonaLisas lukkede kvindegruppe på Facebook
Stil spørgsmål og debattér med ligesindede om overgangsalderen.

Fakta om behandlingen

DEKA udviklede i 2008 en ny behandlingsmetode, MonaLisa Touch, i Italien. En CO2 laser, som ved påvirkning af vævet, genskaber størstedelen af elasticiteten og fugtbalancen i skeden. Behandlingen er nu tilgængelig i mere end 70 lande og mere end 4 millioner kvinder har fået behandlingen.

Klinik MonaLisa har i samarbejde med specialuddannede privatpraktiserende gynækologer etableret MonaLisa Touch behandlingen i Danmark.

KLIK HER FOR KLINIK OVERSIGT

Kontakt din læge eller gynækolog hvis du er i tvivl om du har tørre/sarte slimhinder og tal med lægen eller gynækologen om dine muligheder for behandling.