Hvad er vaginal atrofi?

Mange kvinder i overgangsalderen, og kvinder der sættes i medicinsk eller kirurgisk overgangsalder, oplever gener i underlivet i form af tørhed og svie i skeden. Det giver ubehag ved almindelige daglige aktiviteter og ikke sjældent smerter ved samleje. Desværre bliver symptomerne ofte værre med alderen.

Den kliniske betegnelse for lidelsen er vaginal atrofi. Fysiologisk sker der en udtynding af slimhinden og bindevævet i skeden. Det medfører nedsat elasticitet og tørre, sarte slimhinder.

Hvad er årsagen til vaginal atrofi?

Lidelsen skyldes ofte overgangsalder, men kan også være en konsekvens af kræftbehandling efter f.eks. bryst- eller underlivskræft. I begge tilfælde er den udløsende faktor et fald i østrogen-niveauet.

Eftersom østrogen-niveauet ikke naturligt øges igen ved afslutningen af overgangsalderen, er lidelsen i denne sammenhæng kronisk.

Hvilke symptomer ses ved vaginal atrofi?

Typiske symptomer i forbindelse med vaginal atrofi er:

  • Tørhed i skeden
  • Kløe og svie i skeden
  • Unormalt udflåd og lugt
  • Smerter ved samleje
  • Urin-inkontinens
  • Infektioner/blærebetændelse.

Da kroppen forsøger at kompensere for generne, kan der desuden opstå muskelspændinger (myoser) i underlivet.

Hvordan stiller man diagnosen?

Diagnosen stilles ved en almindelig gynækologisk undersøgelse med ultralydsscanning.

I tilfælde af usikkerhed om diagnosen kan gynækologen vælge at udtage en vævsprøve (biopsi) for at udelukke andre problemstillinger.

Hvordan behandler man vaginal atrofi?

Vaginal atrofi er i forbindelse med overgangsalder og østrogen-nedsættende behandling en kronisk lidelse, idet østrogen-niveauet ikke hæves igen, når først det er faldet.

Fordi slimhinden i skeden ved vaginal atrofi er tynd og tør – og dermed sart – kan det være fornuftigt at følge disse forholdsregler:

  • Anvend glidecreme eller olie når gener opstår
  • Undgå irriterende stoffer og allergener
  • Brug bomulds- eller silkeundertøj og undgå stramt tøj
  • Seksuel afholdenhed kan være relevant i en periode, hvis sex forværrer generne, ikke mindst umiddelbart efter behandling.

Decideret behandling sker hos læge eller gynækolog. Mulighederne for aktiv genopbygning af slimhinden er primært lokal eller systemisk tilførsel af østrogen og laserbehandling. I mange tilfælde supplerer de to behandlingsformer hinanden godt.

Begge behandlinger øger kollagen-produktionen i skedevævet, hvorved slimhinden bliver tykkere, smidigere og mere fugtig. Ofte ses også en positiv effekt i forhold til urin-inkontinens.

Østrogen-tilførsel er en fortløbende behandling systemisk eller lokalt i skeden (vagitorier). Laserbehandlingen er efter et indledende forløb langtidsvirkende.

Laserbehandling

CO₂-fraktioneret laserbehandling, kendt som MonaLisa Touch, er en gennemprøvet behandling, der giver rigtig god effekt og forbedring hos patienter med vaginal atrofi. Behandlingen er understøttet af mange udenlandske kliniske studier og artikler samt et dansk studie fra Hvidovre hospital.

Laserbehandlingen udføres i Danmark i et samarbejde mellem Klinik MonaLisa og en række privatpraktiserende gynækologer. Behandlingen er p.t. underlagt egenbetaling.

Læs mere

Læs mere om lidelsen og behandling på sundhed.dk. Du kan læse mere om laserbehandlingen MonaLisa Touch og om den kan hjælpe dig på siden her. Siden indeholder også to videoer, der fortæller om behandlingen og dens virkning.

Du kan også booke en gratis, uforpligtende og fortrolig telefonsamtale med en af vores dygtige sygeplejersker her.

Kom godt i gang …
… med den smerte- og risikofri MonaLisa Touch laserbehandling.

Læs mere om østrogenmangel
Hvordan undgår jeg gener ved østrogenmangel?

Find også Klinik MonaLisa på vores åbne side på Facebook
Følg med i den nyeste information om MonaLisa Touch laserbehandlingen.

Deltag i Klinik MonaLisas lukkede kvindegruppe på Facebook
Stil spørgsmål og debattér med ligesindede om overgangsalderen.

Fakta om behandlingen

DEKA udviklede i 2008 en ny behandlingsmetode, MonaLisa Touch, i Italien. En CO2 laser, som ved påvirkning af vævet, genskaber størstedelen af elasticiteten og fugtbalancen i skeden. Behandlingen er nu tilgængelig i mere end 70 lande og mere end 4 millioner kvinder har fået behandlingen.

Klinik MonaLisa har i samarbejde med specialuddannede privatpraktiserende gynækologer etableret MonaLisa Touch behandlingen i Danmark.

Kontakt din læge eller gynækolog hvis du er i tvivl om du har tørre/sarte slimhinder og tal med lægen eller gynækologen om dine muligheder for behandling.