Project Description

En ny dansk undersøgelse skal nu vurdere, om laserbehandling kan skabe en lysere fremtid for underlivet og et bedre samliv og større livskvalitet for de kvinder, der har tørre slimhinder.

Artikel i Berlingske Tidende, 29. maj 2018
Af Gitte Holm, foto Scanpix og Axel Forman

Mere end halvdelen af danske kvinder i overgangsalderen er mærket af ubehag og tørhed i underlivet som følge af hormonelle ændringer i slimhinden.

Ifølge Axel Forman, professor i gynækologi ved Århus Universitetshospital, tyder alt på, at metoden er sikker. Cirka 4 millioner kvinder har været i behandling på verdensplan i de 75 lande, hvor behandlingen allerede har været i brug i snart 10 år.

Flere end 3.000 behandlinger i Danmark
I Danmark er primo 2020 gennemført flere end 3.000 behandlinger med en generelt meget høj tilfredshed blandt de behandlede kvinder.

“Laseren føres ind i skeden, hvor små skud laserlys systematisk laver en række mikroskopiske sår med en dybde på 0,1 mm, som lige præcis går gennem slimhinden. Når laseren laver disse små sår, aktiveres en kaskade af helingsprocesser, der gør, at slimhinden vokser og bliver tykkere, så den normale følsomhed fra tidligere genskabes. Behandlingen gives over 3 omgange med 4 ugers mellemrum,” forklarer Axel Forman, der står i spidsen for det igangsatte studie.

Axel Forman fortæller også, at en lignende metode anvendes i forbindelse med rynkebehandling, og han mener derfor ikke, at det er overraskende, at laserbehandling også kan virke på underlivet.

Læs hele artiklen om det nye danske studie af MonaLisa Touch laserbehandlingen.

Läs mer om övergångsålder
Hur får jag bukt med torrhet, sveda och smärtor i slidan?

Läs mer om östrogenbrist
Hur undviker jag besvär vid östrogenbrist?

Läs vad kvinnorna själva säger
Hur upplever kvinnorna MonaLisa Touch behandlingen?

Fakta om MonaLisa Touch behandlingen

Under 2008 utvecklade DEKA en ny behandlingsmetod, Mona Lisa Touch, i Italien. En CO2-laser som påverkar vävnaden, återskapar det mesta av elasticiteten och fuktbalansen i slidan. Behandlingen är nu tillgänglig i mer än 70 länder och mer än 4 miljoner kvinnor har fått behandlingen.

Klinik Mona Lisa har i samarbete med specialutbildade privatpraktiserande gynekologer etablerat Mona Lisa Touch behandlingen i Danmark och Sverige.

Se kliniklistan här

Kontakta din läkare eller gynekolog om du tvivlar på att du har torra/känsliga slemhinnor och tala med läkaren eller gynekologen om dina möjligheter till behandling.