Project Description

En af vores patienter fortalte åbent og ærligt om sine oplevelser som brystkræft patient. Oplevelser om angst, kærlighed og troen på at klare sig og overleve.

(Hendes historie skriver vi mere om i marts og april måned).
Historien har gjort et meget stort indtryk på os her på klinikken. Men der er især et område, der har påvirket os.

Jeannette, som hun hedder, fortalte om et af de sidste kontrolmøder på hospitalet. Dette møde fandt sted ca. 3 år efter hun var erklæret sygdomsfri, og efter hun har taget hormonsænkende medicin for at reducere niveauet af kønshormonet østrogen i kroppen.

Bivirkninger og følgevirkninger efter behandlingen og medicineringen har sat sine spor i kroppen. Og da hun nu står ved sidste kontrol ”fuldt helbredt”, fortæller hun sygeplejersken om de udfordringer, hun har i forbindelse med det intime samvær med sin mand.

Gennem kræftforløbet har det intime og eksklusive samliv med hendes mand været udfordret af følelser og bekymringer. De elsker stadig hinanden højt og har nu opdaget en følgevirkning af behandlingen, som hun ikke fik information om fra hospitalet.
Tørre slimhinder og heraf smerter samt ubehag og svie ved samleje. Gener som gør det svært for parret at nyde det intime samvær. Derfor spørger Jeannette sygeplejersken om der er hjælp og løsninger til at genskabe elasticitet og fugtighed i slimhinderne i skeden, så hun kan få denne vigtige del af ægteskabet i gang igen.

Overraskende nok svarer sygeplejersken: ”Det er der ikke. Er du ikke bare glad for du overlevede….?”

Og svaret var faktisk sandt for danske kvinder indtil Klinik MonaLisa i midten af 2016 introducerede MonaLisa Touch laserbehandlingen i Danmark. Laserbehandlingen er brugt i udlandet siden 2009 og mere end 2 millioner kvinder har været i behandling.

Kvinder som overlever en kræftbehandling (det er heldigvis i dag langt de fleste) og som har en hormon- påvirkelig kræfttype, får hormonnedsættende medicinering for at reducere hormonniveauet. Disse kvinder kan ikke indtage hormontabletter til styrkelse af slimhinderne i skeden. Langt den overvejede del tør ikke at tage hormoner som stikpiller, selvom dette ikke frarådes af lægerne. Indtil 2016 var disse kvinder derfor henvist til brug af olier eller glidecremer.
Jeannette’s kommentar til disse alternativer er meget beskrivende: ”det føles som sandpapir dernede og når jeg bruger olier, så er det bare sandpapir med olie på”.

Jeannette har investeret i sit ægteskab og har fået MonaLisa Touch laserbehandlingerne i perioden september til november 2016. Hun beskriver selv resultatet med ordene: ”Fugtighed og smidighed er genskabt, og vi kan igen være sammen uden gener. Hvor er det rart og dejligt. Slut med skjulte skyldfølelser. Nu står jeg her igen som en hel kvinde”.

Har du tørre slimhinder i skeden som følge af en kræftbehandling, så tal med din læge eller gynækolog om dine muligheder for behandling og om MonaLisa Touch laserbehandlingen kan gøre noget for dig.

DEKA udviklede i 2008 en ny behandlingsmetode i Italien. En CO2 laser, som ved påvirkning af vævet, genskaber størstedelen af elasticiteten og fugtbalancen i skeden. Behandlingen er nu tilgængelig i mere end 70 lande og mere end 2 millioner kvinder har fået behandlingen.

Læs mere om behandlingen og om den virker for dig, ved at klikke på emnerne i menuen ovenover.

Behandlingen udbydes af klinik MonaLisa i samarbejde med ledende gynækologer rundt om i Danmark:

Se kliniklistan här

Kontakt din læge eller gynækolog hvis du er i tvivl om du har tørre/sarte slimhinder og tal med lægen eller gynækologen om dine muligheder for behandling.

Der eksisterer i dag kun to behandlinger, der aktivt bearbejder slimhinderne og bremser den naturlige ældningsproces. Disse er hormonpiller og MonaLisa Touch laserbehandling.