Efter kemo og stråler kom en smertefuld senfølge, der truede med at slå kærligheden itu.

Af Sarah Køhnke

Marianne er i dag 58 år og blev brystkræftopereret i 2013. Efter operationen fulgte kemo, stråler og et 5-årigt forløb med antihormoner. Den østrogennedsættende medicin satte Marianne i kunstig overgangsalder. Hedeture, ledsmerter og senere, tørre slimhinder i underlivet. Marianne fik alle generne, og de overvældede hende i dagligdagen.

Et opslidende forløb
Det er ingen hemmelighed, at det var et opslidende forløb. I processen tog Marianne et hårdt, men nødvendigt valg. Hun forlod en mand efter mange års forhold. Mest fordi han var ikke god til at takle Mariannes sygdom.

“Det var rigtig meget på en gang, som jeg skulle forholde mig til. En sygdom som brystkræft, og så lige overgangsalderen med fuld smæk på. Det startede med hedeture og ømme led. Og så kom de tørre slimhinder. Min mand taklede det hele virkelig skidt. Det har virkelig været en hård omgang”, fortæller Marianne ærligt.

Marianne nægtede at lade de mange gener styre hendes liv, og talte med både onkologer og egen læge. De forsøgte at dæmpe med medicin som forskellige smertestillende, Dixarit mod hedeturene og alverdens smøremidler og stikpiller mod tørre slimhinder.

“Alle de ting jeg måtte igennem. Vagifem som stikpiller hjalp mig noget, og var trods alt det der havde størst effekt. Men det blev aldrig godt nok. Jeg følte, det var en plage og smertefuldt de to gange ugentlig jeg skulle indføre stikpillerne, fordi jeg var meget øm og sart forneden”, siger Marianne og vrider sig i stolen.

Uventet kærlighed, og et halvt bryst
Men, i hele moradset opstod der noget helt uventet. Et møde med kærligheden.

“Helt uventet og egentlig også lidt uønsket, mødte jeg en mand, efter at ha’ været alene et lille års tid”, griner Marianne og fortsætter, “Jeg var bestemt ikke klar til et nyt forhold! Mit selvværd var så skidt og lavt på det tidspunkt. Jeg havde kun et og et halvt bryst. Meget lidt hår på hovedet og jeg var så træt og havde ingen energi”, fortæller Marianne meget forundret.

Men alligevel blomstrede kærligheden og Marianne blev forelsket midt i det hele.

“Det var meget overvældende at møde en, som kunne lide mig, som jeg var, med sygdom og det hele. Det er jeg taknemlig for.”

Marianne og hendes nye mand havde det fantastisk sammen. Lykkelige over at have fundet hinanden, giftede de sig i 2016.

Når senfølgerne tager over
“Vi havde det fantastisk sammen, og det intime fungerede på det tidspunkt. Men efter ca. et års tid, begyndte antihormonerne for alvor at give problemer. Mine slimhinder var nu så sarte og tørre, at jeg fik mindre og mindre lyst til sex. Mit behov for sex forsvandt fuldstændig! Jeg følte kun ubehag, og sex blev lige pludselig en pligt i stedet for alt det skønne, vi havde haft sammen. Det er meget lidt rart,” konkluderer Marianne, som gik nye problemer i møde.

“Nu troede min mand, at jeg ikke elskede ham mere. At min manglede lyst havde noget at gøre med ham. Han havde svært ved at forstå, at det kunne gøre SÅ ondt, så lysten til sex forsvinder. Men sådan er det jo. Det er smertefuldt og ulideligt. Uanset om kærligheden er stor. Slimhinderne bliver ikke mindre tørre af kærlighed”, siger Marianne, der gik en snigende depression i møde. Fordi det hele bare ramlede for hende.

Behøver du sex som 50-årig?
Under samtaleterapien, som var en del af behandlingen i forhold til depressionen, nævnte Marianne problemerne med det manglende sexliv, der lå hende meget på sinde.

“Men når jeg nævnte det, både over for onkologerne og andre læger, så var det som om, at de ikke brød sig om at høre det. Onkologerne sagde, at det ikke hørte ind under deres område, og jeg måtte tale med andre om det. Det er meget forvirrende. For de tørre slimhinder er jo opstået i forbindelse med mit kræftforløb”, siger hun skuffet.

“Et par af lægerne mente endda, at “Jamen du er jo over de 50, så ville det formodentlig være sådan alligevel, at du ikke længere har lyst og behov for sex, og du ville jo nok være kommet i overgangsalderen af dig selv”, gengiver Marianne en udtalelse fra en læge, som hun stadig foragter.

“Det har jeg nu ellers ikke hørt fra andre end min mands 12-årige dreng, der mener, at mennesker over 50 ikke kysser og har sex længere” tilføjer Marianne, som på ingen måde har lyst til at afskrive et intimt samvær, bare fordi der står 50 år på lagkagen.

Løsningen var lige dér!
“Tilfældigt så jeg Joan Ørting i TV, som fortalte om Mona Lisa Touch. Det havde jeg aldrig hørt om før, og talte straks med min læge, som desværre ikke anede, hvad det var. Men jeg undersøgte det selv på nettet og meldte mig ind i en Facebook gruppe, hvor kvinder selv fortalte om behandlingen og hvad, den havde gjort for dem.”

Og det tog ikke længe for Marianne at bestille tid hos gynækolog Gitte Glavind i Vejle, som netop havde fået behandlingen på klinikken.

“Altså, med fare for at lyde som TV-Shop, så siger jeg bare, det virker! Allerede efter første behandling, skete der næsten et lille mirakel. Det var en kæmpe forskel! Vi kunne nu gå en tur sammen uden smerter, kløe og svie. Vi kunne ha’ sex uden smerter, uden smøremiddel, ingen dårlige undskyldninger eller afvisninger. Vi havde fået vores intime liv tilbage”, lyder det lettet fra Marianne, som i den grad er fortaler for at gøre noget ved problemet. Nu!

“Jeg fortæller alle om MonaLisa Touch. Til læger, til onkologer, til de grupper jeg er i med kvinder, som har senfølger efter kræft, til sexologer. Jeg synes bare, det skal ud, at der findes en løsning til os kvinder, der har haft kræft. Den lettelse det er, ikke at skulle skænke de tørre slimhinder og smerterne en tanke. Men bare leve videre, som det nu engang helst skal være, når man har “overstået” et kræftforløb”, afslutter Marianne og tager sig selv til hjertet.

Kom godt i gang …
… med smerte- og risikofri MonaLisa Touch.

Mere om overgangsalder
Hvordan kommer jeg svie, tørhed og smerter til livs?

Mere om østrogenmangel
Hvordan undgår jeg gener ved østrogenmangel?

Klinik MonaLisas åbne side på Facebook
Nyt om MonaLisa Touch laserbehandlingen.

Klinik MonaLisas lukkede Facebook kvindegruppe
Spørgsmål og debat om gener ved overgangsalder.

Fakta om behandlingen

DEKA udviklede i 2008 en ny behandlingsmetode, MonaLisa Touch, i Italien. En CO2 laser, som ved påvirkning af vævet, genskaber størstedelen af elasticiteten og fugtbalancen i skeden. Behandlingen er nu tilgængelig i mere end 70 lande og flere end 4 millioner kvinder har fået behandlingen.

Klinik MonaLisa har i samarbejde med specialuddannede privatpraktiserende gynækologer etableret MonaLisa Touch behandlingen i Danmark.

De erfarne gynækologer er patienternes sikkerhed for korrekte diagnoser og optimale individuelle behandlingsforløb. Behandlingerne udføres under trygge og velordnede forhold på gynækologiske klinikker.

Kontakt din læge eller gynækolog hvis du er i tvivl om du har tørre/sarte slimhinder og tal med lægen eller gynækologen om dine muligheder for behandling.

Der eksisterer i dag kun to behandlinger, der aktivt bearbejder slimhinderne og bremser den naturlige ældningsproces. Disse er hormonpiller og MonaLisa Touch laserbehandling.