Projekbeskrivelse

Britt er 61 år og arbejder som yogalærer og sygeplejerske. Så, formen fejler ikke noget. Det gjorde underlivet til gengæld. Hun oplevede tørre slimhinder tager lysten

Af Sarah Køhnke

“Mit største problem, kan jeg sige nu, var tørre slimhinder. Jeg var også meget plaget af kløe på grund af den allergi, jeg udviklede over for diverse smøremidler vi prøvede, min partner og jeg”, fortæller Britt og fortsætter, “Det var irriterende med den tørhed, når vi havde samleje, og det var også medvirkende til, at jeg indimellem ikke havde lyst. Smøremidlerne gav kløe, mange gange flere dage efter”.

Selvom generne fra de tørre slimhinder var udtalte, så lod Britt sig ikke forhindre i at gøre de ting hun havde lys til. Det tog bare lysten og nydelsen i sexlivet. Og det var det, hun ikke ville acceptere.

Et aktivt valg på baggrund af andres gode erfaringer

“For et halvt år siden bestemte jeg mig for at finde ud af, om der var andre, der havde samme problem som mig med de tørre slimhinder og kløe. Jeg havde efterhånden afprøvet alle smøremidler og hormonbehandling, men intet af det virkede tilfredsstillende. På nettet fandt jeg hurtigt en artikel med Joan Ørting og hendes oplevelse af behandling med MonaLisa touch”, siger Britt, som valgte at tage et aktivt valg og finde en løsning på hendes daglige ubehag i underlivet.

“Jeg fandt ud af, at der var en klinik i Odense, og det blev jeg super glad for, så jeg ringede til dem og bestilte tid. Klinikken fortalte, at de først ville undersøge mig, og om jeg havde lidelsen som MonaLisa Touch behandler. Jeg skulle altså være egnet til behandling. Og lad mig bare sige, – jeg var i den grad den rette kandidat til behandling, for mine slimhinder i underlivet var helt tynde og tørre. Ikke sært at det har været så ubehageligt”.

Behandlingen er hurtig og smertefri og så er det slut med tørre slimhinder tager lysten

Samtale med speciallæge og sygeplejerske, samt selve behandlingen med MonaLisa Touch, tager ikke meget mere end 15 min.

“Der var ingen smerter eller ubehag forbundet med behandlingen. Heller ikke bagefter. Personalet var også helt fantastiske, alle var grundige og gode til at informere. Det gav en god tryghed, så jeg kunne slappe af under behandlingerne”, fortæller Britt med lettelse og overraskelse i stemmen.

“Effekten har været helt fantastisk! Jeg troede ikke, det kunne lade sig gøre at opnå så meget fugtighed igen. Jeg føler mig også mere fast og spændstig i skeden, som da jeg var yngre. Både min partner og jeg kan mærke forandringen og er meget tilfredse. Det bedste for mig er selvfølgelig, at jeg ikke skal bruge smøremidler længere, som jeg ikke kunne tåle. Det er en lettelse. Så, jeg nyder mere mit sexliv i dag, og det kan jeg mærke, at min partner også gør. Det er mere spændende og dejligt, nu jeg er blevet mere stram/fast og fugtig. Det lyder måske lidt vildt. Men det er det egentligt også”, griner Britt.

Begejstringen er stor efter afsluttet behandling

Selvom det ikke er mere end en måned siden, at Britta har fået sin tredje og sidste behandling, så er begejstringen stor.

“Jeg har ikke nået at tale med så mange om det, men dem jeg har talt med, mest min familie, har jeg sagt det, som det er, og hvor godt det har virket. Min egen læge har jeg også fortalt det til, for hun havde aldrig hørt om det. Desværre. Men hun blev meget interesseret og ville høre mere. Det skal jeg nok sørge for!”

For Britt erfarer, at det ikke er noget, der bliver talt meget om, – de tørre slimhinder i underlivet.

“Vi vil gerne fremstå som 100 % perfekte, og tørre slimhinder er jo et tegn på alderdom. Og vi tror, at et aktivt kønsliv kun hører ungdommen til. Det er tabubelagt at snakke om sit kønsliv og problemer med det, for så fremstår vi jo ikke, som om vi har styr på det hele”, lyder det ærligt fra Britt som tilføjer, “Jeg synes vi skal være mere åbne om den her lidelse, og jeg håber, at jeg kan gå foran, fordi der er rigtig mange, der har problemer og får behandling med en hormonstikpiller, som slet ikke er så tilfredsstillende og virksom som behandlingen med laser”.

Aldrig for sent at gå i gang med behandling

Og Britt, som er 61 år, mener ikke, at det er for sent at gå i gang med behandlingen, for livet er langt, og hvorfor skal det ikke være fyldt med livskvalitet og ikke mindst, et aktivt samliv. Det eneste Britt ærgrer sig over er prisen på behandlingerne.

“Jeg håber meget, det over tid bliver et tilbud i offentligt regi, for egenbetaling afholder mange fra at få behandlingen, – og dermed også bedre livskvalitet. Det er virkelig en skam”, siger Britt, der som sygeplejerske udmærket ved, at det er en lang proces at få tilskud til livskvalitetsbehandlinger.

“Jeg var 47, da jeg gik i overgangsalder, så jeg er nærmest over min overgangsalder. Jeg har ikke længere hedeture eller andre ubehageligheder, men det der nok har været værst i min overgangsalder, og bagefter, det har været de forandringer i underlivet med tørhed og tynde slimhinder. Så min årlige opfølgning med MonaLisa Touch er jeg ikke i tvivl om, at jeg vil passe”, slutter Britt med optimisme og mod på mere af livet med livskvalitet i fokus.

Kom godt i gang …
… Slut med tørre slimhinder som tager lysten!

Mere om overgangsalder
Hvordan kommer jeg svie, tørhed og smerter til livs?

Mere om østrogenmangel
Hvordan undgår jeg gener ved østrogenmangel?

Klinik MonaLisas åbne side på Facebook
Nyt om MonaLisa Touch laserbehandlingen.

Klinik MonaLisas lukkede Facebook kvindegruppe
Spørgsmål og debat om gener ved overgangsalder.

Fakta om behandlingen

DEKA udviklede i 2008 en ny behandlingsmetode, MonaLisa Touch, i Italien. En CO2 laser, som ved påvirkning af vævet, genskaber størstedelen af elasticiteten og fugtbalancen i skeden. Behandlingen er nu tilgængelig i mere end 70 lande og flere end 4 millioner kvinder har fået behandlingen.

Klinik MonaLisa har i samarbejde med specialuddannede privatpraktiserende gynækologer etableret MonaLisa Touch behandlingen i Danmark.

De erfarne gynækologer er patienternes sikkerhed for korrekte diagnoser og optimale individuelle behandlingsforløb. Behandlingerne udføres under trygge og velordnede forhold på gynækologiske klinikker.

KLIK HER FOR KLINIK OVERSIGT

Kontakt din læge eller gynækolog hvis du er i tvivl om du har tørre/sarte slimhinder og tal med lægen eller gynækologen om dine muligheder for behandling.

Der eksisterer i dag kun to behandlinger, der aktivt bearbejder slimhinderne og bremser den naturlige ældningsproces. Disse er hormonpiller og MonaLisa Touch laserbehandling.