Projekbeskrivelse

”Jeg havde glædet mig til at mine menstruationer stoppede. Men ingen havde forberedt mig på de gener, der fulgte med.”

Af Sarah Køhnke 

Kitty oplevede ømhed i skeden efter sex, men hun forstod ikke hvorfor. Et besøg hos gynækologen kunne dog fastslå, hvad Kittys krop fortalte på en højst generende måde – du er i overgangsalder!

“Allerede! Det var min første tanke. Jeg var kun sidst i 40’erne og havde ikke lyst til at være i overgangsalder. Men det var jeg, og det var ikke spor rart”, fortæller Kitty som endda opdagede noget mere. For en dag efter sex, hvor smerterne var ulidelige, tog hun fat i et spejl og tjekkede sit underliv.

“Jeg opdagede, at jeg havde nogle små fibromer/muskelknuder i skeden”, siger Kitty som blev forskrækket, men også meget forvirret.

Meget nedslående
“Hvad var det lige, der skete med min ellers så dejlige, velfungerende krop? Sex har aldrig været smertefuldt, og pludselig var det. Det var meget nedslående”, siger Kitty. Kitty talte med sin mor om problemerne, men hun kunne ikke hjælpe. For hun mente ikke at have oplevet det i samme grad som Kitty.

“Jeg foretrækker alternative løsninger og har da også været dem alle igennem. Kokosolie, diverse dråber og kosttilskud. Det eneste der skete, var at min pengepung blev tom. Men jeg har aldrig haft lyst til at tage hormoner. Så løsningen skulle være noget andet”.

Tørheden i skeden blev værre og mere generende. Og Kitty var ofte forbi lægen, som ikke havde andet at tilbyde end hormoner.

Urinvejsinfektioner oven i
“Og så fik jeg også urinvejsinfektioner. Det hele blev bare uoverskueligt. Tørheden generede når jeg gik, specielt på trapper, og når jeg cyklede. Det var mange gange i mine tanker i løbet af en dag, fordi jeg kunne mærke tørheden hele tiden. Det var lidt som at gå med sandpapir mellem benene. Det påvirkede mit humør og var forvirrende og så frygtelig frustrerende at opleve” gyser Kitty, som til sidst gav efter for lægens anvisning: Hormoner.

“Min læge anbefalede mig at prøve Vagifem. En stikpille i skeden hver aften inden sengetid. Jeg fik ømme bryster og stikpillerne sved. Først tænkte jeg, at det var nok meget normalt, men som dagene gik blev det værre, og sved mere og mere, så jeg til sidst tænkte, nej sgu, om jeg vil det her” siger Kitty vredt, fordi hun føler, at hun skulle ha’ lyttet til sig selv.

Ny omgang hormoner
“Men hvad skulle jeg dog gøre” siger Kitty og slår ud med armene.

“Så jeg går igen til lægen, og blev denne gang anbefalet at prøve Ovestin. Dem tog jeg i to måneder, og de gav lidt fugt i skeden, men slet, slet ikke nok, og igen fik jeg ømme bryster. Så jeg stoppede også med dem”, fortæller Kitty som tager sig til hovedet over alle de strabadser, som kvinder må igennem, når det gælder overgangsalder – “hvorfor skal det være så kompliceret”, spørger hun, og fortsætter

“Jeg begyndte at føle mig som en halv kvinde. Jeg havde smerter op til menses, selv om jeg ikke FIK menses. Jeg mærkede tørheden konstant, og grublede, frustreret og ked af det over, hvad jeg dog skulle gøre. For jeg kunne jo mærke den forbandede tørhed hele tiden”

Altid haft et aktivt sexliv
Kitty har ellers altid haft et aktivt sexliv, både da hun var gift, men også efter. Og havde da bestemt ikke tænkt sig, at det skulle stoppe, selv om dåbsattesten sagde 50 år.

“Jeg føler mig på ingen måde gammel. Men smerterne tog min sexlyst og min personlige duft. Alt ændrede sig. Jeg lugtede surt, og jeg blev sur. Og ulykkelig. Ubehaget og smerterne fra de konstante gener fra underlivet påvirkede mig fysisk, men også psykisk”, fortæller Kitty meget ærligt.

Læste om MonaLisa Touch
“Forskellen på mit liv dengang og nu, er ganske enkel den viden jeg fik hos gynækologen. Efter jeg havde læst om MonaLisa Touch, sagde jeg til min læge, at det ville jeg prøve. Hun var meget interesseret, for hun kendte ikke behandlingen, men ville meget gerne vide mere, når jeg havde prøvet det. Så jeg fik en henvisning til en gynækologisk undersøgelse, og bestilte tid hos Hans Jørgen Knudsen i Horsens” siger Kitty og fortsætter

“Det gjorde en verden til forskel. Han kunne fortælle, hvad der skete med mit underliv. Han vidste så meget mere om overgangsalder. Og jeg kunne fortælle om alle mine mislykkede forsøg på behandling. Både de alternative og hormonløsningerne. Der skulle findes på noget helt, helt andet, siger Kitty og fortsætter, “Så han fortalte om MonaLisa Touch. En helt ny behandling, som han akkurat havde fået i klinikken”.

Som om jeg er blevet hel igen
“Det har ændret alt. Kort sagt så er jeg jublende glad! Jeg er normal, dernede. Ingen smerter. Min duft er tilbage, jeg dufter af mig, jeg føler mig som – mig! Jeg føler mig som en attraktiv kvinde, som om jeg er blevet hel igen, og det giver altså ekstra mod på livet” griner Kitty som ville ønske, at flere kvinder, og læger, kendte til behandlingen.

Kom godt i gang …
… med smerte- og risikofri MonaLisa Touch.

Mere om overgangsalder
Hvordan kommer jeg svie, tørhed og smerter til livs?

Mere om østrogenmangel
Hvordan undgår jeg gener ved østrogenmangel?

Klinik MonaLisas åbne side på Facebook
Nyt om MonaLisa Touch laserbehandlingen.

Klinik MonaLisas lukkede Facebook kvindegruppe
Spørgsmål og debat om gener ved overgangsalder.

Fakta om behandlingen

DEKA udviklede i 2008 en ny behandlingsmetode, MonaLisa Touch, i Italien. En CO2 laser, som ved påvirkning af vævet, genskaber størstedelen af elasticiteten og fugtbalancen i skeden. Behandlingen er nu tilgængelig i mere end 70 lande og flere end 4 millioner kvinder har fået behandlingen.

Klinik MonaLisa har i samarbejde med specialuddannede privatpraktiserende gynækologer etableret MonaLisa Touch behandlingen i Danmark.

De erfarne gynækologer er patienternes sikkerhed for korrekte diagnoser og optimale individuelle behandlingsforløb. Behandlingerne udføres under trygge og velordnede forhold på gynækologiske klinikker.

KLIK HER FOR KLINIK OVERSIGT

Kontakt din læge eller gynækolog hvis du er i tvivl om du har tørre/sarte slimhinder og tal med lægen eller gynækologen om dine muligheder for behandling.

Der eksisterer i dag kun to behandlinger, der aktivt bearbejder slimhinderne og bremser den naturlige ældningsproces. Disse er hormonpiller og MonaLisa Touch laserbehandling.