Projekbeskrivelse

Linda er 57 år og har modvilligt levet med smerter i underlivet i årevis. Mest fordi Lindas læge fortalte, at det er helt normalt for den alder, som Linda var i.

Af Sarah Køhnke

Men det ville Linda sørme ikke finde sig i! “Det er nok kommet gradvist, men specielt i løbet af de sidste 3-4 år har jeg haft smerter i underlivet. Jeg havde da hørt lidt om tørre slimhinder, men blev bare så frustreret over endnu en aldersrelateret gene. Skulle jeg nu også døje med det, og hvornår ville det stoppe”, spørger Linda sig selv, og husker tilbage på de strabadser, hun har måtte gennemgå.

Drøm om squash på eliteplan

For Linda er mere end aktiv. Blandt andet spiller hun på højt plan i Esbjerg Squash Klub og drømmer om at spille på eliteplan, inden hun fylder 60.

Så ambitionerne om kroppens formåen og sundhed ligger højt på Lindas ønskeliste. Derfor kom ubehag og smerter i underlivet også meget ubelejligt for hende.

“Til sidst fik jeg Vagifem af min læge. Vi har talt om det i tre år, og jeg har taget det lige så længe. Jeg har også forsøgt mig med glidecremer, kokosolie og alt muligt andet”, siger Linda som en remse.

Alt for få taler om tørre slimhinder og smerter i underlivet

“Det er meget begrænsende at lide under tørre slimhinder i underlivet. Alt for få taler om det. Vi går bare stille og lider. Men det betød, at mit sexliv blev til færre gode stunder. Jeg kan måske bedst beskrive det som om, at der var et sår, som jeg smurte og smurte, men friktionen påførte mig alligevel smerte. Og så tænkte jeg meget over det, hvilket nok ikke har været befordrende for smerterne”, siger Linda og tænker tilbage på de mange frustrationer det afstedkom.

“MonaLisa Touch har bevirket, at jeg ikke tager Vagifem-stikpiller længere. Mine slimhinder er friske, de gør ikke ondt, jeg producerer bare mere fugt, kort sagt. Det er nok meget naturligt i forbindelse med kroppens forfald, at kærligheden dyrkes anderledes og jeg var faktisk begyndt at afskrive sex, som det var i gamle dage. Men nu har jeg fået et boost, så jeg fortsat kan udøve en så kropslig aktivitet. Det ville jeg da ikke være foruden”, siger Linda irriteret.

“Det er ikke nødvendigt at ha’ sex efter 50”

Irriteret fordi hun hører fra flere andre kvinder, at deres læger har samme besked til dem, når de spørger til smerter i underlivet: “Det er ikke nødvendigt at ha’ sex efter 50, og det er da noget værre vås” griner Linda, som sket ikke vil finde sig i sådan en antagelse.

“Vi skal da ha’ fokus på, at livet er langt, og vi skal være aktive, både i dagligdagen, med sport og sørme også et aktivt samliv med en partner. Og så skal vi tale om lidelsen. Heldigvis for mig har jeg hele tiden været åben og talt om det med mine veninder. Og det var da også en veninde, som læste om MonaLisa Touch på Facebook og anbefalede det til mig. Og heldigvis for det”, siger Linda som fik behandlingerne på Klinik MonaLisa i Horsens hos speciallæge i gynækologi og obstetrik, Hans Jørgen Knudsen.

Vi skal ikke finde os i det …

“Jeg vil 100 % få mine årlige opfølgende behandlinger, når jeg kan mærke, det er ved at være tid igen. Jeg vil gerne anbefale det på det kraftigste til alle kvinder, som tror det er “normalt” og vi derfor bare skal finde os i det. Det skal vi ikke. Det her forløb med MonaLisa Touch har været guld værd for mig”, lyder det fra Linda.

Se også artiklen i Jydske Vestkysten om Lindas Squash-talent (kræver abonnement på Jydske Vestkysten).

Kom godt i gang …
… med at slippe for smerter i underlivet.

Mere om overgangsalder
Hvordan kommer jeg svie, tørhed og smerter til livs?

Mere om østrogenmangel
Hvordan undgår jeg gener ved østrogenmangel?

Klinik MonaLisas åbne side på Facebook
Nyt om MonaLisa Touch laserbehandlingen.

Klinik MonaLisas lukkede Facebook kvindegruppe
Spørgsmål og debat om gener ved overgangsalder.

Fakta om behandlingen

DEKA udviklede i 2008 en ny behandlingsmetode, MonaLisa Touch, i Italien. En CO2 laser, som ved påvirkning af vævet, genskaber størstedelen af elasticiteten og fugtbalancen i skeden. Behandlingen er nu tilgængelig i mere end 70 lande og flere end 4 millioner kvinder har fået behandlingen.

Klinik MonaLisa har i samarbejde med specialuddannede privatpraktiserende gynækologer etableret MonaLisa Touch behandlingen i Danmark.

KLIK HER FOR KLINIK OVERSIGT

Kontakt din læge eller gynækolog hvis du er i tvivl om du har tørre/sarte slimhinder og tal med lægen eller gynækologen om dine muligheder for behandling.

Der eksisterer i dag kun to behandlinger, der aktivt bearbejder slimhinderne og bremser den naturlige ældningsproces. Disse er hormonpiller og MonaLisa Touch laserbehandling.