Efter et smertefuldt samleje søgte Charlotte efter en helt særlig behandling, “det er nærmest en mirakelkur, og det kan jeg sige uden at blinke.”

Charlotte Højlund, journalist og mor til syv.

Af Sarah Køhnke
Foto: Line Thit Klein

Charlotte nærmede sig sin 50-års fødselsdag og fornemmede, at noget var anderledes.

Det ’hele’ var ikke, som det plejede. Heller ikke hvordan sex føltes. Det gjorde ondt, og generne varede i flere dage efter.

Men det var især en enkeltstående seksuel oplevelse med en dejlig mand, der gav deciderede smerter, som varede i næsten to uger, og det fik Charlotte til at gå målrettet efter en løsning.

Når underlivet snører sig sammen
“Jeg mistede ikke bare lidt lysten til sex, – jeg mistede direkte al sexlyst, efter den oplevelse”, fortæller Charlotte, som nok blev lidt chokeret over, hvad det var hendes krop bød hende.

“Jeg blev jo bange for sex, fordi det var forbundet med smerte. Ikke lige det, man ønsker. Det hele snørede sig sammen forneden”, gyser Charlotte, og fortsætter:

“Overgangsalder er næsten notorisk lig med ’gammel’. Lig med, at nu er det sgu slut. Slut med at producere kvindelige kønshormoner”, siger Charlotte, som er mor til syv børn i alderen 6 til 24 år.

Charlotte er journalist og læser til jordemoder, så hun har en travl hverdag, hvor kroppen ikke skal skabe for mange unødvendige gener.

Nej til hormoner
Charlotte ønskede ikke at få hormoner for de gener, som opstod løbende, bl.a. ømhed i kroppen og tørre slimhinder i underlivet.

Hun ønskede en anden løsning, på trods af at hendes læge ikke havde andre bud eller råd til hende, end hormoner.

Men et møde med en gynækolog skulle ændre de udfordringer, som Charlotte på ingen måde havde lyst til at acceptere.

Ung, – uden på
For hun ønsker et aktivt sexliv, og ser da også forbandet godt ud i de stramme jeans hun har taget på til vores kaffemøde.

Jeg er taget hjem til hendes private bolig, som hun netop er rykket ind i efter en større ombygning. Hun rejser sig fra det smukke langbord, som vi har sat os ved, og laver hurtigt en stempelkandekaffe til os med kogende vand fra hanen. Her er hyggeligt, og Charlotte svinger den vamsede striktrøje om hendes slanke figur.

Hun har den der laidback coolness og stil, som jeg ikke fatter, hun magter med huset fuld af så mange børn.

Men det virker ikke til at være den største udfordring for Charlotte. For man ser hun er i god form, mentalt og fysisk.

Bare ikke lige ’den der’ del fungerede, og det skulle ændres. Hurtigt.

Søg viden
“Altså udover tykkere brilleglas, nattesved, rynker og ømme led og muskler, så er der jo også lige det med de tørre slimhinder i underlivet, som viser sit grimme ansigt i overgangsalderen”, griner hun med overskud, men bestemt også irritation over, at det skulle være så svært at få en behandling for at få sexlivet tilbage på sporet.

“Det skal da ikke gøre ondt, når det skal være rart”, fastslår hun.

“Det har været mig, og min evne til at søge viden, der gør, at jeg ikke bare er på hormoner. Det er lidt skræmmende”, siger Charlotte, der i den grad har viden om kvindekroppen som jordemoderstuderende.

Alligevel blev hun overrumplet af overgangsalderen, som med flere og flere tegn, viste hende, at det var på tide at agere og finde en løsning.

Mere end en overgang
“Overgangsalder er et tabu. Det er ikke noget vi kvinder, eller mænd, har den største lyst til at tale åbent om. Og med rette. Det er da ikke spor fedt. Men når nu der findes attraktive behandlinger som nærmest nulstiller underlivet, – som i forfra, så hvorfor ikke gøre det? Overgangsalder og tørre slimhinder, burde ikke være en hemmelighed, vi går og gemmer på, til det hele er blevet så slemt, at vi skal kæmpe os tilbage for at få noget så livgivende som et aktivt sexliv. Der er kvinder som alene i dagligdagen lider med gener som kløe, svie og smerter i underlivet når østrogenniveauet falder”, siger Charlotte og varmer sig på keramikkoppen, og tilføjer:

“Læger har ikke megen tid, og det kan være let at vælge hormoner, når lægen fortæller, at det er din mulighed. Men hormoner er ikke for alle, og i hvert fald ikke mig, fastslår Charlotte, der tog en hurtig beslutning, og bestilte tid til et MonaLisa Touch behandlingsforløb.

Kuren og Knibeøvelserne
“Uden det skal lyde overdrevent eller messende, så er det sgu nærmest en mirakelkur”, siger Charlotte, der sammen med strækøvelser er helt tilbage. Tilbage til et sexliv som er forbundet med lyst og ikke smerte.

“Sammen med laserbehandlingerne, har jeg fået en opgave af min gynækolog, Lisbeth Elving. Hver gang jeg tager fat i min mobiltelefon, skal jeg lave knibeøvelser fem gange. Så det bliver til en del gange i løbet af en dag, og jeg er ikke ked af at tjekke min Facebook en ekstra gang. Det råd vil jeg også gerne give videre”, siger hun med et smil.

Jeg er ’den’ gerne
“Jeg kan sagtens sidde her og tale åbent om tørre slimhinder. Nu. For jeg har det ikke længere. Det er ikke et tabu for mig, for jeg har fået mit underliv igen, som det var før børn vel at mærke. Det fungerer, og føles som da jeg var ung. Det er sådan det er, og jeg vil ikke lade være med at fortælle om det. For kan det hjælpe en anden kvinde i hendes dagligdag eller i hendes sexliv, så vil jeg sørme da gerne være ’den’ og udstille mig selv og mine erfaringer”, afslutter Charlotte Højlund.

Kom godt i gang …
… med smerte- og risikofri MonaLisa Touch.

Mere om overgangsalder
Hvordan kommer jeg svie, tørhed og smerter til livs?

Mere om østrogenmangel
Hvordan undgår jeg gener ved østrogenmangel?

Klinik MonaLisas åbne side på Facebook
Nyt om MonaLisa Touch laserbehandlingen.

Klinik MonaLisas lukkede Facebook kvindegruppe
Spørgsmål og debat om gener ved overgangsalder.

Fakta om behandlingen

DEKA udviklede i 2008 en ny behandlingsmetode, MonaLisa Touch, i Italien. En CO2 laser, som ved påvirkning af vævet, genskaber størstedelen af elasticiteten og fugtbalancen i skeden. Behandlingen er nu tilgængelig i mere end 70 lande og flere end 4 millioner kvinder har fået behandlingen.

Klinik MonaLisa har i samarbejde med specialuddannede privatpraktiserende gynækologer etableret MonaLisa Touch behandlingen i Danmark.

De erfarne gynækologer er patienternes sikkerhed for korrekte diagnoser og optimale individuelle behandlingsforløb. Behandlingerne udføres under trygge og velordnede forhold på gynækologiske klinikker.

Kontakt din læge eller gynækolog hvis du er i tvivl om du har tørre/sarte slimhinder og tal med lægen eller gynækologen om dine muligheder for behandling.

Der eksisterer i dag kun to behandlinger, der aktivt bearbejder slimhinderne og bremser den naturlige ældningsproces. Disse er hormonpiller og MonaLisa Touch laserbehandling.