Project Description

Tørhed, ubehag og smerter i skeden rammer cirka halvdelen af alle danske kvinder i forbindelse med overgangsalderen. Kuren hedder traditionelt hormonbehandling, olier og glidecreme. Men for kvinder, der vil gå uden om hormoner, findes der en anden effektiv løsning. Behandlingen er langtidsvirkende og oven i købet smerte- og risikofri.

Artikel i Go Beauty 10/11 2017

“Mange kvinder ønsker ikke at få hormonbehandlinger, som ellers hidtil har været behandlingen for at komme tørhed i skeden til livs. Derfor rummer laserbehandlingen store muligheder,” påpeger Stine Fürst.

Selvom cirka en halv million kvinder dagligt lider af generne, er det svært at tale om det. Vi deler gerne vores hedeture, men når det kommer til alle de andre gener, så er vi ikke meget for at dele. Det er ganske enkelt tabu. Tørhed, svie, kløe og smerter som generer ved daglige gøremål eller smerte ved samleje slåes ofte hen med “sådan er det bare, det går snart over”. Men generne er ofte meget langvarige, i flere tilfælde kroniske, og forværres som ofte med alderen. Når overgangsalderen begynder at melde sig, sker der en udtynding af slimhinden og  bindevævet i skeden som følge af faldende østrogen. Og det medfører nedsat elasticitet og sarte slimhinder. Men
nu findes der en behandling.

Da 56-årige Connie Larsen i en gruppe på Facebook læste om behandlingen, MonaLisa Touch, var hun derfor ikke et sekund i tvivl.

”Jeg havde store problemer med mit sexliv. Det sidste års tid blev det rigtigt slemt. Min slimhinde i skeden var så dårlig, at selv med glidecreme var det ubehageligt at have sex med min mand. Desværre er de problemer ikke noget, kvinder deler med hinanden, man hører måske lidt om hedeturene, men så er der altså også lukket af. Det er meget privat. Men jeg havde svært ved bare at acceptere, at sex med min mand pludselig gjorde ondt. Så da jeg fandt klinik MonaLisa, tænkte jeg med det samme: ”Det skal jeg have.””

Livsændrende behandling
Hun påbegyndte behandlingen i foråret med tre laserbehandlinger med fire til seks ugers mellemrum. Og selv om det, med Connie Larsens ord, er en dyr
omgang, er det det hele værd, fastslår hun. ”Det har været godt for mit parforhold. Nu har jeg det sådan, at mit sexliv fungerer normalt igen. Det er dejligt. Jeg kunne mærke en forskel allerede lige efter første behandling, og over sommeren blev det bedre og bedre.”

Mona Lisa Touch er en ny behandling i Danmark, som tilbydes af otte private gynækologiske klinikker i hele landet. Men på verdensplan har flere end to millioner kvinder allerede fået behandlingen, som for mange ramte kvinder kan være livsændrende. Laserbehandlingen er smertefri og stimulerer skånsomt slimhinden i skeden, derved genskabes vævets naturlige evne til at producere fugtighed, elasticitet og volumen.

Smertefrit og risikofrit
Forud for grundlæggelsen af de private MonaLisa klinikker hos danske gynækologer, har der kørt et pilotprojekt på Hvidovre Hospital. Her erfarede man,
at de medvirkende 15 kvinder fik meget positiv effekt af laserbehandlingen. Man erfarede ligeledes, at behandlingen havde meget positiv effekt på kvinder, som havde vaginal atrofi i forbindelse med et sygdomsforløb som bryst- og underlivscancer. Det har givet anledning til, at man nu gennemfører et omfattende studie under Århus Universitets Hospital ved den anerkendte professor Axel Forman.

”Man behandler skedens væv med en specialudviklet laser. Vævet aktiveres og genvinder den naturlige evne til at skabe fugtighed og elasticitet. Kvinden mærker ingen smerter i forløbet, og effekten af behandlingen bliver kun bedre og bedre, siger Stine Fürst, speciallæge i gynækologi og forfatter til bogen “Hormonel Harmoni”. “Man får sekretion, smidighed og spændstighed i skeden igen. I helingsprocessen kan man have lidt udflåd, men ellers er der ingen bivirkninger. Det er risikofrit,” siger Stine Fürst.

“Mange kvinder ønsker ikke at få hormonbehandlinger, som ellers hidtil har været behandlingen for at komme tørhed i skeden til livs. Derfor rummer laserbehandlingen store muligheder,” påpeger Stine Fürst.

”Med Mona Lisa Touch kan kvinden, – udover at genvinde velvære i skeden og et behageligt sex- og samliv, undgå generne og besværet ved hormonel behandling. Ved hormonel behandling skal kvinden bruge stikpiller to til fire gange om ugen. Det er svært for mange at huske, og det kan blive tiltagende besværligt med alderen at få dem anbragt,” siger Stine Fürst, der oplever en stærkt stigende interesse for Klinik MonaLisas laserbehandling og tilføjer, at hendes ældste patient er 71 år.

Ingen hormoner
Behovet for at undgå hormonbehandling genkender Connie Larsen, som allerede ved indgangen til overgangsalderen vidste, at hun under ingen omstændigheder ville have hormoner.

”Ved hormonbehandling er der mange bivirkninger. Jeg kunne se på mine veninder, at de tog meget på i vægt, og jeg ville ikke udsætte mig selv for at tage 10-15 kg på. Derudover har jeg brystkræft i familien, hvilket er endnu en grund til at undgå hormoner,” siger hun og tilføjer: ”Jeg gør alt, hvad jeg kan i forhold til kost og motion for at undgå hormoner. Jeg læser mange bøger om emnet, og der er meget, man kan gøre. Men jeg ønskede en effektiv løsning, som fjernede mine smerter, så mit sexliv blev godt igen. Det er vigtigt for mig.”

Läs mer om övergångsålder
Hur får jag bukt med torrhet, sveda och smärtor i slidan?

Läs mer om östrogenbrist
Hur undviker jag besvär vid östrogenbrist?

Läs mer om muskelspänningar
Hur påverkar muskelspänningar torra slemhinnor?

Läs mer om biverkningar efter cancerbehandling
Vad kan en cancerbehandling betyda i förhållande till känsliga slemhinnor?

Läs vad kvinnorna själva säger
Hur upplever kvinnorna MonaLisa Touch behandlingen?

Fakta om MonaLisa Touch behandlingen

Under 2008 utvecklade DEKA en ny behandlingsmetod, Mona Lisa Touch, i Italien. En CO2-laser som påverkar vävnaden, återskapar det mesta av elasticiteten och fuktbalansen i slidan. Behandlingen är nu tillgänglig i mer än 70 länder och mer än 4 miljoner kvinnor har fått behandlingen.

Klinik Mona Lisa har i samarbete med specialutbildade privatpraktiserande gynekologer etablerat Mona Lisa Touch behandlingen i Danmark och Sverige.

De erfarna gynekologerna är patienternas försäkran om en korrekt diagnos och optimala individuella behandlingsförlopp. Behandlingarna utförs under trygga och välordnade förhållanden på gynekologiska kliniker.

Se kliniklistan här

Kontakta din läkare eller gynekolog om du tvivlar på att du har torra/känsliga slemhinnor och tala med läkaren eller gynekologen om dina möjligheter till behandling.

Det finns idag bara två behandlingar som aktivt bearbetar slemhinnorna och bromsar den naturliga åldringsprocessen. Dessa två är hormonpiller och MonaLisa Touch laserbehandling.