Project Description

“Når kvinder kommer i overgangsalderen, forandres vi ikke kun fysisk, men også psykisk. Vi får andre prioriteter. Vi kan ikke længere bare køre afsted. Derfor skal vi være bedre til at lytte til kroppen – hvad føler vi, og hvad har vi brug for”, lyder et værdifuldt råd fra sexolog Joan Ørting, 57 år, som mener, at vi skal tale om generne i overgangsalderen – det må ikke være et tabu.

Jyllandsposten, Indstik om Tabu 21/12 2017
Se også artiklen på Kvinders Helse
Af Sarah Køhnke

”Vi har brug for en pause fra, hvad der har været, og skal findes os til rette i en ny virkelighed. Vi har mere brug for at “connecte” med vores partner. Mere kærlighed og nærvær, fremfor “friktionssex”, altså ind/ud-sex med et mål. Vi skal ikke lave et barn, hvor udløsningen er det vigtigeste. I stedet skal vi finde os selv, og finde os selv i parforholdet. Ellers bliver vi skilt,” siger sexologen, der selv gik i overgangsalder som 52-årig.

Helt uden hormoner

Joan valgte at få Mona Lisa Touch behandlingen, men var til at begynde med meget bange. “Tænk hvis noget ville gå i stykker dernede. Det ville være en katastrofe” ler Joan, som blev positivt overrasket, og siden meget begejstret for behandlingen. “Som udgangspunkt var min største udfordring de store hedeture. Det var meget udmattende. Men tanken om at undgå hormoner og lade kroppen selv starte forfra, var tiltalende,” siger Joan Ørting og tilføjer:

“Jeg mærkede intet under behandlingen, ingen smerte. Til gengæld var “min første gang” efter meget anderledes. Fysisk mærkede jeg en markant opstramning og psykisk var det tanken om, at man er “ny” dernede. Jeg følte nyt væv og duften af at være 18 år igen. En meget speciel følelse,” erfarer Joan Ørting som opfordrer kvinder, og mænd, til at tale åbent om overgangsalder og ikke tabuisere.

Sæt pris på din krop

“Vi frygter, der ikke findes en løsning, men hvis vi lytter til os selv og finder os tilrette i vores nye virkelighed, så vil frustrationerne blive mindre væsentlige. Og fysisk findes der behandlinger til mange af de udfordringer, vi bliver præsenteret for i overgangsalderen – som mere eller mindre er en kronisk tilstand.

Det er generelt vigtigt, at vi passer på os selv, spiser sundt og motionerer. Og så skal vi være bedre til at tale med vores partner, om de udfordringer vores krop giver os med alderen og aldrig give op!”

”Vi skal være bedre til at sætte pris på vores krop, og hvad den stadig kan præstere. Uanset alder,” afslutter Joan Ørting.

Läs mer om övergångsålder
Hur får jag bukt med torrhet, sveda och smärtor i slidan?

Läs mer om östrogenbrist
Hur undviker jag besvär vid östrogenbrist?

Läs mer om muskelspänningar
Hur påverkar muskelspänningar torra slemhinnor?

Läs mer om biverkningar efter cancerbehandling
Vad kan en cancerbehandling betyda i förhållande till känsliga slemhinnor?

Läs vad kvinnorna själva säger
Hur upplever kvinnorna MonaLisa Touch behandlingen?

Fakta om MonaLisa Touch behandlingen

Under 2008 utvecklade DEKA en ny behandlingsmetod, Mona Lisa Touch, i Italien. En CO2-laser som påverkar vävnaden, återskapar det mesta av elasticiteten och fuktbalansen i slidan. Behandlingen är nu tillgänglig i mer än 70 länder och mer än 2,5 miljoner kvinnor har fått behandlingen.

Klinik Mona Lisa har i samarbete med specialutbildade privatpraktiserande gynekologer etablerat Mona Lisa Touch behandlingen i Danmark.

De erfarna gynekologerna är patienternas försäkran om en korrekt diagnos och optimala individuella behandlingsförlopp. Behandlingarna utförs under trygga och välordnade förhållanden på gynekologiska kliniker.

KLICKA HÄR FÖR KLINIKÖVERSIKT

Kontakta din läkare eller gynekolog om du tvivlar på att du har torra/känsliga slemhinnor och tala med läkaren eller gynekologen om dina möjligheter till behandling.

Det finns idag bara två behandlingar som aktivt bearbetar slemhinnorna och bromsar den naturliga åldringsprocessen. Dessa två är hormonpiller och MonaLisa Touch laserbehandling.