Projekbeskrivelse

“Når kvinder kommer i overgangsalderen, forandres vi ikke kun fysisk, men også psykisk. Vi får andre prioriteter. Vi kan ikke længere bare køre afsted. Derfor skal vi være bedre til at lytte til kroppen – hvad føler vi, og hvad har vi brug for”, lyder et værdifuldt råd fra sexolog Joan Ørting, 57 år, som mener, at vi skal tale om generne i overgangsalderen – det må ikke være et tabu.

Jyllandsposten, Indstik om Tabu 21/12 2017
Af Sarah Køhnke

”Vi har brug for en pause fra, hvad der har været, og skal findes os til rette i en ny virkelighed. Vi har mere brug for at “connecte” med vores partner. Mere kærlighed og nærvær, fremfor “friktionssex”, altså ind/ud-sex med et mål. Vi skal ikke lave et barn, hvor udløsningen er det vigtigeste. I stedet skal vi finde os selv, og finde os selv i parforholdet. Ellers bliver vi skilt,” siger sexologen, der selv gik i overgangsalder som 52-årig.

Helt uden hormoner
Joan valgte at få Mona Lisa Touch behandlingen, men var til at begynde med meget bange. “Tænk hvis noget ville gå i stykker dernede. Det ville være en katastrofe” ler Joan, som blev positivt overrasket, og siden meget begejstret for behandlingen. “Som udgangspunkt var min største udfordring de store hedeture. Det var meget udmattende. Men tanken om at undgå hormoner og lade kroppen selv starte forfra, var tiltalende,” siger Joan Ørting og tilføjer:

“Jeg mærkede intet under behandlingen, ingen smerte. Til gengæld var “min første gang” efter meget anderledes. Fysisk mærkede jeg en markant opstramning og psykisk var det tanken om, at man er “ny” dernede. Jeg følte nyt væv og duften af at være 18 år igen. En meget speciel følelse,” erfarer Joan Ørting som opfordrer kvinder, og mænd, til at tale åbent om overgangsalder og ikke tabuisere.

Sæt pris på din krop
“Vi frygter, der ikke findes en løsning, men hvis vi lytter til os selv og finder os tilrette i vores nye virkelighed, så vil frustrationerne blive mindre væsentlige. Og fysisk findes der behandlinger til mange af de udfordringer, vi bliver præsenteret for i overgangsalderen – som mere eller mindre er en kronisk tilstand.

Det er generelt vigtigt, at vi passer på os selv, spiser sundt og motionerer. Og så skal vi være bedre til at tale med vores partner, om de udfordringer vores krop giver os med alderen og aldrig give op!”

”Vi skal være bedre til at sætte pris på vores krop, og hvad den stadig kan præstere. Uanset alder,” afslutter Joan Ørting.

Læs mere om overgangsalder
Hvordan kommer jeg tørhed, svie og smerter i skeden til livs?

Læs mere om østrogenmangel
Hvordan undgår jeg gener ved østrogenmangel?

Læs mere om muskelspændinger
Hvordan influerer muskelspændinger på tørre slimhinder?

Læs mere om senfølger efter kræftbehandling
Hvad kan kræftbehandling betyde i forhold til sarte slimhinder?

Læs hvad kvinderne selv siger
Hvordan oplever kvinderne MonaLisa Touch behandlingen?

Fakta om behandlingen

DEKA udviklede i 2008 en ny behandlingsmetode, MonaLisa Touch, i Italien. En CO2 laser, som ved påvirkning af vævet, genskaber størstedelen af elasticiteten og fugtbalancen i skeden. Behandlingen er nu tilgængelig i mere end 70 lande og mere end 4 millioner kvinder har fået behandlingen.

Klinik MonaLisa har i samarbejde med specialuddannede privatpraktiserende gynækologer etableret MonaLisa Touch behandlingen i Danmark.

KLIK HER FOR KLINIK OVERSIGT

Kontakt din læge eller gynækolog hvis du er i tvivl om du har tørre/sarte slimhinder og tal med lægen eller gynækologen om dine muligheder for behandling.