Project Description

Uhyggeligt mange holder op med at være aktive, også seksuelt, når de kommer i overgangsalderen, for når underlivet føles som sandpapir, er ingen af delene rare. Men der er hjælp at hente, lyder det fra speciallæge i gynækologi og obstetrik, Lisbeth Elving.

Artikel i Lev livet hele livet juni 2018
Af Vivian Timmermann

Hedeture, tørre slimhinder, søvnbesvær, humørsvingninger og led- og muskelsmerter. Listen over overgangsalderens ubehageligheder er lang, og når kvindens æggestokke holder op med at fungere, påvirker det ofte hendes livskvalitet og velbefindende.

”Overgangsalderen kaldes også menopausen eller klimakteriet, og det er meget forskellig fra kvinde til kvinde, hvornår den indtræder. Fra begyndelsen af 40’erne til slutningen af 50’erne, og den kan vare op til 10 år,” fortæller Lisbeth Elving, privat praktiserende gynækolog og tidligere overlæge på Hvidovre Hospital.

”I overgangsalderen sker der et fald i de kvindelige kønshormoner, og her vil de fleste kvinder opleve nogle symptomer”.

”Kvinder møder overgangsalderen meget forskelligt. Undersøgelser viser, at 1/3 af alle kvinder stort set ikke har nogle gener, 1/3 oplever lettere gener, og den sidste tredjedel føler sig meget besværet af overgangsalderen, men ca. 50% af kvinderne har gener og ubehag fra tørre slimhinder 3 år efter menopausen”.

Hvad kan vi så gøre for at komme lettere igennem de mildere gener?

”Vi kan dyrke motion, spise sundere, ikke drikke så meget kaffe og vin. Holde op med at ryge, og hermed afhjælpe generne en lille smule”.

Tabubelagt emne
For de kvinder, som er hårdere ramt af bl.a. gentagne hedeture, tørre slimhinder, humørsvingninger og søvnproblemer kan behandling med hormoner være en løsning i en kortere eller længere periode.

”Østrogenmanglen går ofte hårdt ud over slimhinderne i skeden, som mister smidighed og bliver tyndere. Det giver mange problemer i form af smerter, svie og kløe. Når slimhinderne bliver tyndere og mere følsomme, kan det gøre ondt at have samleje og resultere i nedsat lyst. Ja, ubehaget kan medføre, at kvinden helt vælger sexlivet fra”, understreger Lisbeth Elving.

”Det er ikke noget, patienterne har lyst til at tale om. Det er virkeligt et tabubelagt emne, og vi bruger meget krudt på at informere om mulighederne for, at kvinderne kan få samlivet tilbage. I det hele taget få et aktivt liv tilbage. Det er bare tabu og et stort problem, at kvinderne ikke taler om ubehaget ved tørre slimhinder”.

Vi hører ofte om ulemper ved brug af hormoner?
”Der er en øget risiko for hjerte-kar sygdomme og brystkræft ved brug over længere tid, men får kvinden den lavest mulige dosis i kortest mulige tid, er disse risici ofte minimale. Kvinder, der ikke ønsker eller tåler hormonbehandling, kan behandles med forskellige naturprodukter til at minimere hedeturene, og til afhjælpning af tørre slimhinder få laserbehandling, som er et godt alternativ til hormonbehandling. Min opfordring lyder; tal om problemet med tørhed i skeden og få livskvaliteten tilbage. Der findes en effektiv behandling”.

Se artiklen i Lev livet hele livet her.

Læs mere om overgangsalder
Hvordan kommer jeg tørhed, svie og smerter i skeden til livs?

Læs mere om østrogenmangel
Hvordan undgår jeg gener ved østrogenmangel?

Læs mere om muskelspændinger
Hvordan influerer muskelspændinger på tørre slimhinder?

Læs mere om senfølger efter kræftbehandling
Hvad kan kræftbehandling betyde i forhold til sarte slimhinder?

Læs hvad kvinderne selv siger
Hvordan oplever kvinderne MonaLisa Touch behandlingen?

Fakta om behandlingen

DEKA udviklede i 2008 en ny behandlingsmetode, MonaLisa Touch, i Italien. En CO2 laser, som ved påvirkning af vævet, genskaber størstedelen af elasticiteten og fugtbalancen i skeden. Behandlingen er nu tilgængelig i mere end 70 lande og mere end 4 millioner kvinder har fået behandlingen.

Klinik MonaLisa har i samarbejde med specialuddannede privatpraktiserende gynækologer etableret MonaLisa Touch behandlingen i Danmark og Sverige.

De erfarne gynækologer er patienternes sikkerhed for korrekte diagnoser og optimale individuelle behandlingsforløb. Behandlingerne udføres under trygge og velordnede forhold på gynækologiske klinikker.

KLIK HER FOR KLINIK OVERSIGT

Kontakt din læge eller gynækolog hvis du er i tvivl om du har tørre/sarte slimhinder og tal med lægen eller gynækologen om dine muligheder for behandling.

Der eksisterer i dag kun to behandlinger, der aktivt bearbejder slimhinderne og bremser den naturlige ældningsproces. Disse er hormonpiller og MonaLisa Touch laserbehandling.