Projekbeskrivelse

“Ikke i aften, skat. Jeg har hovedpine”. En sætning der er hørt før i mange parforhold, som er gået ind i en ny livsfase – overgangsalderen.

Af Sarah Køhnke

Manglende sexliv er en hyppig årsag til at par lader sig skille. Mistet lyst, som opstår i forbindelse med mangel på fysisk formåen, er virkeligheden for rigtig mange ægtepar midt i livet.

I Danmark skilles 51% af alle ægtepar, når de er passeret 50+ år. Der kan givetvis være mange årsager til, at man ikke vil hinanden mere, men erfaringer viser, at ægtepar der ikke længere deler seng, og hinanden, oftere vælger at forlade hinanden.

Men hvad nu hvis årsagen ikke er manglende lyst til hinanden, men helt simpelt en fysisk barriere?

Lidelsen som er svær at dele
Tørre slimhinder i underlivet er en del af cirka en halv million kvinders hverdag i overgangsalderen. Gener som svie og kløe, ofte også direkte smerter ved daglige aktiviteter som at gå, løbe og cykle. Ikke mindst sex kan føles som meget ubehageligt og for nogen som et rent smertehelvede. Så er det ikke så underligt, at lysten daler.

Og det kan, selv efter mange år i et dejligt og varmt ægteskab, være svært at sætte ord på de smerter, som mere end halvdelen af alle kvinder døjer med i overgangsalderen.

Men ligesom andre udfordringer, som opstår med alderen, så er tørre slimhinder i underlivet en lidelse, som bør få ligeså megen opmærksomhed som alt muligt andet. Specielt fordi det er så ubehageligt for den enkelte kvinde, som ofte føler skam, mistet følelse af kvindelighed og utilstrækkelighed i ægteskabet.

Vi skal tale om tørheden
Det er ellers en helt naturlig konsekvens af den fysiske udvikling. For når østrogenniveauet daler i overgangsalderen, så opstår tørre slimhinder i underlivet. Det oplevede Lizette også, men hun ville ikke finde sig i, at sexlivet skulle stoppe.

“Vi har været gift i mere end 25 år og altid haft et både aktivt og skønt sexliv. Der har været pauser, mens børnene var små, men vi har altid talt om, at når de flyttede, så kunne vi komme tættere på hinanden igen”, fortæller Lizette med overraskelse i stemmen. For hun anede ikke, at tørre slimhinder var en del af overgangsalderen. Hun havde hørt om hedeturene, men det var også det. Ingen, hverken ældre veninder, hendes mor eller egen lægen for den sags skyld, havde fortalt, at det kunne blive hverdagen, hvis ikke hun agerede og søgte behandling.

Hormonerne virkede ikke
Da det var blevet så grelt for Lizette, at hendes mand end ikke fik lov til at nusse søndag morgen i sengen, måtte hun sande, at der skulle findes en løsning på problemet.

“Det blev jo en stille kamp i soveværelset. Nus, kys og kram gik fra at være noget, vi elskede, til at være en pestilens for mig. Ikke fordi jeg ikke havde lyst i mit hoved og hjerte, men fordi jeg bare vidste, at forsøgte vi med sex, så kunne jeg knap gå eller sætte mig ned en uge efter. Det gjorde bare så nederdrægtigt ondt”, siger Lizette, der selvfølgelig var ’hele møllen’ igennem i sin søgen efter behandling af generne.

Alt fra mandelolie, kokosolie, diverse alternative piller og miksturer blev afprøvet. Og da Lizette omsider ’pippede’ lidt om det til egen læge, kom hun ud ad døren med en recept på hormoner.

“Det er alt sammen meget fint. Jeg har været der. Jeg vil vurdere, at hormonerne havde en lille effekt i starten. Måske det første halve år. Ikke meget, men lidt. Og ikke nok til at sex blev noget, jeg tog initiativ til”, fortæller Lizette og fortsætter “Frustrationen var til sidst, mildt sagt, udtalt. Hos os begge. Og der har været mange ultimative samtaler og skænderier”, siger hun med ærgrelse i stemmen.

Der findes en hormonfri behandling
Ærgrelse fordi, havde hun kendt til MonaLisa Touch laserbehandlingen, som specifikt behandler tørre slimhinder i underlivet med stor effekt, så havde mange tårer været sparet.

“Jeg var til et kvindearrangement med en af mine veninders veninder. En meget skøn, bramfri kvinde, som strålede af energi. Og det tror da pokker, for hun har vel ud af selskabet på 14 kvinder været den, der fik mest sex”, griner Lizette, der sammen med resten af selskabet spidsede ører, da kvinden berettede uden hæmninger om laserbehandlingen.

“Det var ikke os alle, der havde tørre slimhinder, men vi var en håndfuld, som led i samme grad. Så var der nogen, der klarede det hele med olie, mens min egen veninde end ikke har en hedetur. Hun er sluppet for alt. Men det er jeg altså ikke, og det var en lettelse at finde ud af, at man ikke er alene. Det føles bare sådan, fordi ingen taler om det”, siger Lizette, der glæder sig til sidste og tredje behandling. “Det er ikke forsvundet helt. Men jeg har store forventninger til min sidste behandling, for med det, jeg allerede har mærket i forskel på to behandlinger, kan det kun blive godt. Det har i hvert fald affødt, at vi derhjemme har fået mod på at blive længere i sengen søndag morgen”, siger Lizette med et smil.

Kom godt i gang …
… med smerte- og risikofri MonaLisa Touch.

Mere om overgangsalder
Hvordan kommer jeg svie, tørhed og smerter til livs?

Mere om østrogenmangel
Hvordan undgår jeg gener ved østrogenmangel?

Klinik MonaLisas åbne side på Facebook
Nyt om MonaLisa Touch laserbehandlingen.

Klinik MonaLisas lukkede Facebook kvindegruppe
Spørgsmål og debat om gener ved overgangsalder.

Fakta om behandlingen

DEKA udviklede i 2008 en ny behandlingsmetode, MonaLisa Touch, i Italien. En CO2 laser, som ved påvirkning af vævet, genskaber størstedelen af elasticiteten og fugtbalancen i skeden. Behandlingen er nu tilgængelig i mere end 70 lande og flere end 4 millioner kvinder har fået behandlingen.

Klinik MonaLisa har i samarbejde med specialuddannede privatpraktiserende gynækologer etableret MonaLisa Touch behandlingen i Danmark.

De erfarne gynækologer er patienternes sikkerhed for korrekte diagnoser og optimale individuelle behandlingsforløb. Behandlingerne udføres under trygge og velordnede forhold på gynækologiske klinikker.

KLIK HER FOR KLINIK OVERSIGT

Kontakt din læge eller gynækolog hvis du er i tvivl om du har tørre/sarte slimhinder og tal med lægen eller gynækologen om dine muligheder for behandling.

Der eksisterer i dag kun to behandlinger, der aktivt bearbejder slimhinderne og bremser den naturlige ældningsproces. Disse er hormonpiller og MonaLisa Touch laserbehandling.