Projekbeskrivelse

En ny dansk undersøgelse skal nu vurdere, om laserbehandling kan skabe en lysere fremtid for underlivet og et bedre samliv og større livskvalitet for de kvinder, der har tørre slimhinder.

Artikel i Berlingske Tidende, 29. maj 2018
Af Gitte Holm, foto Scanpix og Axel Forman

Mere end halvdelen af danske kvinder i overgangsalderen er mærket af ubehag og tørhed i underlivet som følge af hormonelle ændringer i slimhinden.

Ifølge Axel Forman, professor i gynækologi ved Århus Universitetshospital, tyder alt på, at metoden er sikker. Cirka 4 millioner kvinder har været i behandling på verdensplan i de 75 lande, hvor behandlingen allerede har været i brug i snart 10 år.

Flere end 1500 behandlinger i Danmark
Herhjemme er medio 2019 gennemført flere end 1500 behandlinger med en generelt meget høj tilfredshed blandt de behandlede kvinder.

“Laseren føres ind i skeden, hvor små skud laserlys systematisk laver en række mikroskopiske sår med en dybde på 0,1 mm, som lige præcis går gennem slimhinden. Når laseren laver disse små sår, aktiveres en kaskade af helingsprocesser, der gør, at slimhinden vokser og bliver tykkere, så den normale følsomhed fra tidligere genskabes. Behandlingen gives over 3 omgange med 4 ugers mellemrum,” forklarer Axel Forman, der står i spidsen for det igangsatte studie.

Axel Forman fortæller også, at en lignende metode anvendes i forbindelse med rynkebehandling, og han mener derfor ikke, at det er overraskende, at laserbehandling også kan virke på underlivet.

Læs hele artiklen om det nye danske studie af MonaLisa Touch laserbehandlingen.

Læs mere om overgangsalder
Hvordan kommer jeg tørhed, svie og smerter i skeden til livs?

Læs mere om østrogenmangel
Hvordan undgår jeg gener ved østrogenmangel?

Læs hvad kvinderne selv siger
Hvordan oplever kvinderne MonaLisa Touch behandlingen?

Fakta om behandlingen

DEKA udviklede i 2008 en ny behandlingsmetode, MonaLisa Touch, i Italien. En CO2 laser, som ved påvirkning af vævet, genskaber størstedelen af elasticiteten og fugtbalancen i skeden. Behandlingen er nu tilgængelig i mere end 70 lande og flere end 4 millioner kvinder har fået behandlingen.

Klinik MonaLisa har i samarbejde med specialuddannede privatpraktiserende gynækologer etableret MonaLisa Touch behandlingen i Danmark.

KLIK HER FOR KLINIK OVERSIGT

Kontakt din læge eller gynækolog hvis du er i tvivl om du har tørre/sarte slimhinder og tal med lægen eller gynækologen om dine muligheder for behandling.