Projekbeskrivelse

En af vores patienter fortalte åbent og ærligt om sine oplevelser som brystkræft patient. Oplevelser om angst, kærlighed og troen på at klare sig og overleve.

Historien har gjort et meget stort indtryk på os her på klinikken. Især et område har påvirket os …

Jeannette, som hun hedder, fortalte om et af de sidste kontrolmøder på hospitalet. Dette møde fandt sted cirka 3 år efter, hun var erklæret sygdomsfri, og efter at hun har taget hormonsænkende medicin for at reducere niveauet af kønshormonet østrogen i kroppen.

Bivirkninger og følgevirkninger efter behandlingen og medicineringen har sat sine spor i kroppen. Og da hun nu står ved sidste kontrol ”fuldt helbredt”, fortæller hun sygeplejersken om de udfordringer, hun har i forbindelse med det intime samvær med sin mand.

Gennem kræftforløbet har det intime samliv med hendes mand været udfordret af følelser og bekymringer. De elsker stadig hinanden højt og har nu opdaget en følgevirkning af behandlingen, som hun ikke fik information om fra hospitalet.
Tørre slimhinder og heraf smerter samt ubehag og svie ved samleje. Gener som gør det svært for parret at nyde det intime samvær. Derfor spørger Jeannette sygeplejersken om der er hjælp og løsninger til at genskabe elasticitet og fugtighed i slimhinderne i skeden, så hun kan få denne vigtige del af ægteskabet i gang igen.

Overraskende nok svarer sygeplejersken: ”Det er der ikke. Er du ikke bare glad for, at du overlevede …?”

Og svaret var faktisk sandt for danske kvinder ind til Klinik MonaLisa i midten af 2016 introducerede MonaLisa Touch laserbehandlingen i Danmark. Laserbehandlingen er brugt i udlandet siden 2009 og mere end 4 millioner kvinder har været i behandling.

Kvinder som overlever en kræftbehandling (det er heldigvis i dag langt de fleste) og som har en hormon-påvirkelig kræfttype, får hormonnedsættende medicinering for at reducere hormonniveauet. Disse kvinder kan ikke indtage hormontabletter til styrkelse af slimhinderne i skeden. Langt den overvejede del tør ikke at tage hormoner som stikpiller, selvom dette ikke frarådes af lægerne. Indtil 2016 var disse kvinder derfor henvist til brug af olier eller glidecremer.
Jeannettes kommentar til disse alternativer er meget beskrivende: ”Det føles som sandpapir dernede, og når jeg bruger olier, så er det bare sandpapir med olie på”.

Jeannette har investeret i sit ægteskab og har fået MonaLisa Touch laserbehandlingerne i perioden september til november 2016. Hun beskriver selv resultatet med ordene: ”Fugtighed og smidighed er genskabt, og vi kan igen være sammen uden gener. Hvor er det rart og dejligt. Slut med skjulte skyldfølelser. Nu står jeg her igen som en hel kvinde”.

Har du tørre slimhinder i skeden (Vaginal atrofi) som følge af en kræftbehandling, så tal med din læge eller gynækolog om dine muligheder for behandling og om MonaLisa Touch laserbehandlingen kan gøre noget for dig.

Læs mere om overgangsalder
Hvordan kommer jeg tørhed, svie og smerter i skeden til livs?

Læs mere om østrogenmangel
Hvordan undgår jeg gener ved østrogenmangel?

Læs mere om muskelspændinger
Hvordan influerer muskelspændinger på tørre slimhinder?

Læs mere om senfølger efter kræftbehandling
Hvad kan kræftbehandling betyde i forhold til sarte slimhinder?

Læs hvad kvinderne selv siger
Hvordan oplever kvinderne MonaLisa Touch behandlingen?

DEKA udviklede i 2008 en ny behandlingsmetode i Italien. En CO2 laser, som ved påvirkning af vævet, genskaber størstedelen af elasticiteten og fugtbalancen i skeden. Behandlingen er nu tilgængelig i mere end 70 lande og mere end 4 millioner kvinder har fået behandlingen.

Behandlingen udbydes af klinik MonaLisa i samarbejde med ledende gynækologer rundt om i Danmark:

KLIK HER FOR KLINIK OVERSIGT

Kontakt din læge eller gynækolog hvis du er i tvivl om du har tørre/sarte slimhinder og tal med lægen eller gynækologen om dine muligheder for behandling.