Projekbeskrivelse

Døjer du også med gener i underlivet?

Tørre slimhinder er ikke fedt at tale om. Helst ønsker de ramte kvinder at kløen, den brændende fornemmelse og smerterne bare forsvandt. Blev usynlig. Ligesom lidelsen er usynlig. For der er ingen, der ser de smerter som foregår, i det aller inderste på den enkelte kvinde.

Katja arbejder som sygeplejerske og går mange skridt. “Det er meget generende, når det svier og klør”.

Af Sarah Køhnke

Tørre slimhinder i underlivet opstår i forbindelse med overgangsalder eller som en senfølge af et cancerforløb. Det kan ikke ses, men kan i den grad mærkes.

Faktisk kæmper flere end 500.000 kvinder, alene i Danmark, med generne som kan besværliggøre daglige aktiviteter som gå, løbe, cykle eller måske bare sætte sig ned på kontorstolen på jobbet. Når det kommer til intimt samvær med en partner, kan dette føles som et bjerg, der skal bestiges, altså nærmest uoverkommeligt.

Ulidelig brændende fornemmelse
Katja er 51 år, og har døjet med tørre slimhinder i underlivet i en årrække. Det opstod kort efter, at Katja kom i overgangsalder da hun var i 40’erne.

“Det er ikke særlig fornøjeligt at løbe fra stue til stue med den der helt ulidelig brændende fornemmelse i skridtet” fortæller Katja, som til daglig arbejder som sygeplejerske og derfor er på benene det meste af tiden. Gerne i højt tempo.

“Jeg har til tider tænkt, at mine smerter og ubehag bare var helt og aldeles ulidelige, og det har været belastende, når jeg vidste, der lå en lang vagt på hospitalet foran mig. Det var bare at bide tænderne sammen”, griner Katja, dog med en latter der ikke kan misforstås – sjovt er det nemlig ikke at lide af tørre slimhinder.

Ny behandling uden hormoner
Katja så Klinik MonaLisas opslag på Facebook og læste lidt om laserbehandlingen, som ikke indebærer hormonel påvirkning af slimhinderne. Hun begyndte at undersøge det og fik mulighed for at deltage som erfaringspatient i et forløb hos speciallæge i gynækologi og obstetrik og tidligere overlæge Lisbeth Elving.

“Mødet med Lisbeth og hendes team har været meget positivt. Jeg er blevet taget godt imod på klinikken, de har hele tiden været meget imødekommende og tillidsvækkende”, siger Katja og fortæller videre “informationen om selve behandlingen er fyldestgørende, og der er tid til spørgsmål”.

Behandlingsforløbet er over tre-fire måneder, med i alt tre behandlinger der planlægges, så de passer ind i hverdagen. Der er ingen bivirkninger og man kan fortsætte daglige aktiviteter lige efter behandling.

Gener reduceret med to tredjedele
“Vi er hver gang startet med at evaluere den seneste behandling. Vi taler om de fremskridt, som behandlingen har givet, store som små. Stemningen er rolig og professionel og meget behagelig. Jeg har følt mig i gode hænder fra jeg åbnede døren til klinikken”, fortæller Katja og fortsætter begejstret, “Behandlingerne har hjulpet på mine gener, som var tørhed ved seksuel aktivitet, og svien ved spinning, som jeg holder meget af. Og så når der skulle løbes stærkt på jobbet. Mine gener er reduceret med cirka 2/3 dele, og jeg er yderst tilfreds og meget taknemmelig”, siger Katja.

Fordi Katja længe har døjet med generne, er hendes udfordringer blevet udvidet med muskelspændinger i underlivet. Muskelspændinger som er opstået på grund af smerterne, som de tørre slimhinder har givet over tid. Frygten for at mere kommer til at gøre ondt, får underlivet til at “snøre” sig sammen.

Resultatet skal holdes ved lige
“Jeg skal fortsætte med de øvelser, som jeg har fået. Mine slimhinder fejler ikke noget nu, men jeg håber, at øvelserne kan lindre yderligere på smerterne fra mine muskelspændinger.

Men jeg er ikke i tvivl, mit resultat skal holdes ved lige med en årlig MonaLisa Touch behandling”, fastslår Katja optimistisk og afslutter, “Jeg er meget taknemmelig over at have fået den her mulighed. Det har været over al forventning”.

Læs mere om overgangsalder
Hvordan kommer jeg tørhed, svie og smerter i skeden til livs?

Læs mere om østrogenmangel
Hvordan undgår jeg gener ved østrogenmangel?

Læs mere om muskelspændinger
Hvordan influerer muskelspændinger på tørre slimhinder?

Læs mere om senfølger efter kræftbehandling
Hvad kan kræftbehandling betyde i forhold til sarte slimhinder?

Læs hvad kvinderne selv siger
Hvordan oplever kvinderne MonaLisa Touch behandlingen?

Fakta om behandlingen

DEKA udviklede i 2008 en ny behandlingsmetode, MonaLisa Touch, i Italien. En CO2 laser, som ved påvirkning af vævet, genskaber størstedelen af elasticiteten og fugtbalancen i skeden. Behandlingen er nu tilgængelig i mere end 70 lande og flere end 4 millioner kvinder har fået behandlingen.

Klinik MonaLisa har i samarbejde med specialuddannede privatpraktiserende gynækologer etableret MonaLisa Touch behandlingen i Danmark.

De erfarne gynækologer er patienternes sikkerhed for korrekte diagnoser og optimale individuelle behandlingsforløb. Behandlingerne udføres under trygge og velordnede forhold på gynækologiske klinikker.

KLIK HER FOR KLINIK OVERSIGT

Kontakt din læge eller gynækolog hvis du er i tvivl om du har tørre/sarte slimhinder og tal med lægen eller gynækologen om dine muligheder for behandling.

Der eksisterer i dag kun to behandlinger, der aktivt bearbejder slimhinderne og bremser den naturlige ældningsproces. Disse er hormonpiller og MonaLisa Touch laserbehandling.