Projekbeskrivelse

Vi oplever, at kvindernes mænd kommer med i klinikken. For det kan gælde parforholdet …

Af Sarah Køhnke

Speciallæge og gynækolog Anette Peen

Tørre slimhinder kan være ødelæggende for kvinden og parforholdet, det mener Anette Peen, som er speciallæge i gynækologi og obstetrik, og som i sin klinik kan tilbyde en unik behandlingsmulighed af lidelsen.

Hvad er naturligt, og ‘hvad kan jeg forvente mig’, en forståelse og grundig information om, hvilke behandlingsmuligheder der findes. Det er nogle af de parametre som speciallæge i gynækologi og obstetrik, Anette Peen arbejder efter, når en patient besøger hendes praksis i Aarhus, bl.a. når overgangsalderen har meldt sin ankomst.

Gener kan føles overvældende
For der er mange kvinder, der bokser med udfordringer i overgangsalderen. Hedeture, ømme led, tristesse og tørre slimhinder i underlivet er blot nogle af generne. Og hvor hedeturene forsvinder over tid, så er der andre lidelser, der tager til i perioden efter overgangsalderen.

Fordi, vi mister vores evne til at producere østrogener. Tørre slimhinder i underlivet er en af de lidelser, som ikke så let slipper sit tag.

“Jeg tror, at hovedkernen ligger i at få formidlet information, så den enkelte patient sammen med mig finder, hvad der passer bedst til hende”, fortæller Anette Peen, som er uddannet i Bergen i Norge og siden 1985 har arbejdet med gynækologi, – de sidste mange år i Aarhus, hvor hun har privatpraksis i Morten Børups gade. Anette har også stor erfaring inden for overgangsalder og har valgt laserbehandlingen MonaLisa Touch ind i klinikken under viften af behandlingsmuligheder af tørre slimhinder.

En ny mulighed
”MonaLisa Touch er et interessant, nyt og lovende behandlingstilbud, som der er et behov for”, fortæller Anette Peen og fortsætter, “den er til kvinder som har forsøgt anden lokal behandling uden optimal effekt, eller til kvinder som ikke ønsker hormoner, f.eks. tidligere brystkræftopererede, som også kan være meget unge kvinder.”

For MonaLisa Touch er en behandlingsmulighed, der effektivt behandler generne fra tørre slimhinder i underlivet, helt uden brug af hormoner.

“Behandlingen gives efter en individuel vurdering og har levet op til forventningerne. Patienterne er glade og nogle mærker allerede en markant forskel efter første behandling, omend det ikke kan forventes. Den samlede vurdering er meget god efter tre behandlinger”, siger Anette der fortæller, at motivationen for kvinden for at få behandlingen kan være forskellig. Nogle vælger den, fordi generne er ulidelige ved hverdagsaktiviteter. Andre har smerter ved sex og dermed mindre lyst. I flere tilfælde resulterer det i et ophør af samlivet.

“Det giver anledning til tristhed, og forholdet ’mangler’ noget, som begge parter tidligere har sat stor pris på. Jeg hører oftest om en forstående partner, men også om en frustreret partner, som ikke er tilfreds, det ønsker vi at finde en løsning på, så den del af parforholdet kan være en del af livet også”, siger Anette.

Gener kan blive til smerter
Ofte går kvinder i årevis med gener som kløe, svie og ubehag, der over tid tiltager. Det ville Anette ønske, ikke var tilfældet, men at vi i højere grad lytter til de signaler, kroppen sender os.

“Det er ikke meningen, at det skal gøre ondt, hverken ved dagligdagens aktiviteter eller ved samleje, så generelt skal vi være bedre til at tale om lidelsen”, fastslår Anette Peen, der først og fremmest lytter og skaber fortrolighed til kvinderne, når de kommer i hendes praksis.

Mange har set eller hørt om MonaLisa Touch i forskellige medier, og så overvejer kvinderne, om det mon er ’noget’ for dem. Cirka hver fjerde har ægtefælle med ved første konsultation, og en begejstret ægtefælle har efter behandling meldt taknemmeligt tilbage til klinikken, det er en meget dejlig følelse, for det lyser ud af begge to, at de sammen genvinder nærheden i deres parforhold.

Der findes en løsning
For mange af kvinderne føler, at de er alt ’for unge’ til at give afkald på noget, som de anser for en vigtig del af et forhold.

“Smerterne ved sex kan skabe en ulykkelighed i parforholdet”, fortæller Anette Peen med alvor i stemmen og fortæller, at der findes flere variationer af behandlingsmuligheder for kvinder med vaginale gener i forbindelse med aktivitet og sex.

“Der findes tre løsninger, – ikke hormonholdige stikpiller/cremer/olier/silikone, lokal østrogen-behandling i form af creme/stikpiller/estring (hormonring) og ikke mindst vaginal laserbehandling, hvor de data, vi har i dag, er baseret på MonaLisa Touch”, vurderer Anette Peen.

“På basis af denne information kan kvinden selv træffe sit valg. Men når kvinderne henvender sig med henblik på MonaLisa Touch behandlingen, har de ofte forsøgt de to andre valgmuligheder over en længerevarende periode, og så er det rart at kunne tilbyde dem behandlingen her i klinikken”, afslutter Anette Peen.

Kom godt i gang
Læs her hvordan du kommer godt i gang med den smerte- og risikofri MonaLisa Touch laserbehandling.

Læs mere om overgangsalder
Hvordan kommer jeg tørhed, svie og smerter i skeden til livs?

Læs mere om østrogenmangel
Hvordan undgår jeg gener ved østrogenmangel?

Find også Klinik MonaLisa på vores åbne side på Facebook
Følg med i den nyeste information om MonaLisa Touch laserbehandlingen.

Deltag i Klinik MonaLisas lukkede kvindegruppe på Facebook
Stil spørgsmål og debattér med ligesindede om overgangsalderen.

Fakta om behandlingen

DEKA udviklede i 2008 en ny behandlingsmetode, MonaLisa Touch, i Italien. En CO2 laser, som ved påvirkning af vævet, genskaber størstedelen af elasticiteten og fugtbalancen i skeden. Behandlingen er nu tilgængelig i mere end 70 lande og mere end 4 millioner kvinder har fået behandlingen.

Klinik MonaLisa har i samarbejde med specialuddannede privatpraktiserende gynækologer etableret MonaLisa Touch behandlingen i Danmark.

De erfarne gynækologer er patienternes sikkerhed for korrekte diagnoser og optimale individuelle behandlingsforløb. Behandlingerne udføres under trygge og velordnede forhold på gynækologiske klinikker.

KLIK HER FOR KLINIK OVERSIGT

Kontakt din læge eller gynækolog hvis du er i tvivl om du har tørre/sarte slimhinder og tal med lægen eller gynækologen om dine muligheder for behandling.

Der eksisterer i dag kun to behandlinger, der aktivt bearbejder slimhinderne og bremser den naturlige ældningsproces. Disse er hormonpiller og MonaLisa Touch laserbehandling.