Projekbeskrivelse

En af de senfølger som kvinder kan få efter et kræftforløb, er tørre slimhinder i underlivet. Vidste du det?

Mette var 30 år, da hun fik brystkræft. Hun var forelsket i Josef, og fra at ha’ et aktivt sexliv, kunne det unge par ikke gennemføre et samleje, – det gjorde simpelthen for ondt.

Af Sarah Køhnke

Senfølgerne der følger med
Efter lægerne havde anset Mette som raskmeldt fra brystkræften, så var der alligevel daglige smerter, der mindede hende om, at kræftens senfølger ikke havde tænkt sig at give slip på hende.

“Jeg bemærkede, at mine slimhinder føltes meget ømme, efter at jeg begyndte på anti-hormonbehandling – en behandling som indebærer at stort set alt østrogen fjernes fra min krop. Så det var i forbindelse med sex, at jeg virkelig mærkede, hvor tynde mine slimhinder var blevet som følge af behandlingen. Det begyndte med kløe og svie, som blev afløst af smerter”, fortæller Mette, som ikke ville opgive det intime samliv med kæresten.

Nej tak til hormoner
“Cirka et halvt år efter jeg mærkede de første gener, spurgte jeg min onkolog om, hvad det var. Han udskrev lokalt hormon til underlivet, det var løsningen. Jeg valgte dog ikke at begynde på hormonbehandlingen. Det gav ingen mening for mig, at ’modarbejde’ den østrogennedsættende behandling. For den type brystkræft, jeg havde, var 100 procent hormonfølsom, og derfor var og er jeg meget utryg ved tanken om at skulle tage hormontilskud”, siger Mette velovervejet.

Mette og Josef oplevede at samleje blev umuligt
“Samleje kunne slet ikke lade sig gøre. Det sved og blødte, og det var ikke spor rart. Der var ’lukket’”, fortæller Mette, som ikke erindrer, at nogen onkologer har forberedt hende på, at der var senfølger i et kræftforløb.

“Vi bliver jo fortalt, at vi skal tilbage til livet, som det var, men det er det bare ikke. Senfølger forsvinder jo ikke”, siger Mette småfrustreret over, at hun ikke kunne forberede sig på det.

Forelsket og frustreret
“Det har fyldt meget i vores liv, det seksuelle. Jeg var kun 30 år (og min mand 26). Vi havde et meget aktivt sexliv, inden jeg blev syg. Vi var unge og forelskede! Selvfølgelig var vi slet ikke parate til at give slip på alt det! Derfor føltes det som endnu en ting, jeg skulle give afkald på, på grund af kræft, hvilket var en næsten ubærlig tanke”, fortæller Mette, som på intet tidspunkt er blevet mødt med andre behandlingsmuligheder end hormoner. Og selvfølgelig glidecremer.

“Men hvem gider det?”, spørger Mette, der ikke havde lyst til at rode med cremer og flere piller, for en lidelse som ellers hører overgangsalderen til. Det var simpelthen for hårdt oven i alt det andet.

“Vi har hele tiden forsøgt at holde os optimistiske. Og ikke give op. Det er vigtigt! Vi har vores kærlighed. Men det er ikke sjovt at være så begrænset seksuelt, i så ung en alder”, fastslår Mette, der helt tilfældigt læser om MonaLisa Touch laserbehandlingen.

Mette fandt selv en løsning
“Altså, laserbehandlingen har virkelig gjort underværker for mit underliv og sexliv. Der er en markant forskel fra da jeg begyndte på behandlingen og til i dag. Det er meget underligt at gå fra at tro, at vi aldrig mere kunne ha’ et samleje, til at kunne igen. Det lyder måske lidt ’overdrevent’, men det er jo livsændrende for os som ungt par”, siger Mette, der indgik som erfaringspatient hos speciallæge i gynækologi og obstetrik, Anette Peen i Aarhus, hvor der ligger en Klinik MonaLisa. Så Mette er blevet fulgt tæt, og resultatet er overvældende. Alligevel vokser træerne ikke ind i himlen. Endnu.

“Det hele havde været endnu bedre, hvis blot jeg havde kendt til MonaLisa Touch tidligere i mit forløb. Fordi der er gået så lang tid med tørre slimhinder, som har udviklet sig fra kløe og svie, til direkte ulidelige smerter med muskelspændinger, og dermed umuliggjort samleje, så skulle jeg blot ha’ været behandlet helt i starten af forløbet, efter min cancer, med MonaLisa Touch. Hvorfor sagde min onkolog ikke, at det her var en mulighed for mig, og jeg ikke behøvede at tage hormoner”, spørger Mette undrende og tilføjer, – “det er netop ’os’, der løber ind i noget så ’uheldigt’ som kræft, som skal vide, at der findes en langtidsvirkende behandling, der ikke kræver daglige piller, cremer osv., så vi kan komme tilbage til uddannelse, job og livet som det var”, siger Mette, der til enhver tid vil få en årlig opfølgende behandling, så hun aldrig kommer tilbage til de smerter og udsigten til intet sexliv med Josef.

Tag fat om livet!
“Jeg er overbevist om, at krop og sjæl er sammenbundet, og at kroppens velvære er vigtig for sindet. For kvinder (i alle aldre) er et velfungerende underliv en vigtig komponent for at trives i hverdagen – og ikke mindst for at kunne opretholde en sund intim relation til sin partner. Det er derfor også vigtigt at kunne adressere mere følsomme emner som underlivet i offentligheden”, siger Mette. – “Det er trist at mange kvinder skammer sig over et ‘dysfunktionelt’ underliv”, pointerer Mette, som vil opfordre andre til at agere på deres smerter og som netop står frem med sin fortælling, for at andre ikke skal holde sig tilbage, men søge behandling.

“Min historie er et godt eksempel på, at der er kvinder i alle aldre, som bøvler med underlivet, og hvor laserbehandling kan være en fantastisk mulighed for at tage en dimension af livet tilbage, som man har mistet”, fastslå Mette, der i den grad har taget fat om livet igen, og derfor er også er blevet gift med Josef.

“Jeg er stadig dybt forelsket i min mand og det at kunne have sex med hinanden, uden svie og smerte, anser jeg som essentielt for at kunne opretholde en intim relation – både åndeligt og fysisk.”

Kom godt i gang …
… med smerte- og risikofri MonaLisa Touch.

Mere om overgangsalder
Hvordan kommer jeg svie, tørhed og smerter til livs?

Mere om østrogenmangel
Hvordan undgår jeg gener ved østrogenmangel?

Klinik MonaLisas åbne side på Facebook
Nyt om MonaLisa Touch laserbehandlingen.

Klinik MonaLisas lukkede Facebook kvindegruppe
Spørgsmål og debat om gener ved overgangsalder.

Fakta om behandlingen

DEKA udviklede i 2008 en ny behandlingsmetode, MonaLisa Touch, i Italien. En CO2 laser, som ved påvirkning af vævet, genskaber størstedelen af elasticiteten og fugtbalancen i skeden. Behandlingen er nu tilgængelig i mere end 70 lande og flere end 4 millioner kvinder har fået behandlingen.

Klinik MonaLisa har i samarbejde med specialuddannede privatpraktiserende gynækologer etableret MonaLisa Touch behandlingen i Danmark.

De erfarne gynækologer er patienternes sikkerhed for korrekte diagnoser og optimale individuelle behandlingsforløb. Behandlingerne udføres under trygge og velordnede forhold på gynækologiske klinikker.

KLIK HER FOR KLINIK OVERSIGT

Kontakt din læge eller gynækolog hvis du er i tvivl om du har tørre/sarte slimhinder og tal med lægen eller gynækologen om dine muligheder for behandling.

Der eksisterer i dag kun to behandlinger, der aktivt bearbejder slimhinderne og bremser den naturlige ældningsproces. Disse er hormonpiller og MonaLisa Touch laserbehandling.