Hvad er overgangsalderen?

Lad os begynde med at slå fast, at overgangsalderen ikke er en sygdom. Det er en helt naturlig del af alle kvinders liv.

Men fordi vi i dag lever meget længere, end vi oprindelig er ’designet’ til, skal kvinder nu til dags leve mange flere år efter overgangsalderen. Og dermed med de symptomer og gener som tre fjerdedele af alle kvinder oplever i større eller mindre grad i denne fase af livet.

Hvad er årsagen til overgangsalderen?

Rent fysiologisk er overgangsalderen en følge af et fald i produktionen af kønshormonet østrogen i æggestokkene.

I Danmark går kvinder gennemsnitligt i overgangsalder – defineret som tidspunktet for ophør af menstruationen – når de er cirka 51½ år. Det kan dog variere en del, og for de fleste er faldet i østrogen-niveauet begyndt så småt helt op til 10 år forinden.

Perioden før overgangsalderen – typisk et års tid hvor menstruationerne er uregelmæssige – kaldes medicinsk perimenopausen.

Menopausen er tidspunktet for sidste menstruation – hvilket man først ved, når der er gået et år uden blødninger – mens postmenopausen er årene efter menopausen – fra cirka et år efter sidste menstruation.

Hvilke symptomer ses i forbindelse med overgangsalderen?

Som nævnt oplever cirka tre fjerdedele af alle kvinder i overgangsalderen, og kvinder der sættes i medicinsk eller kirurgisk overgangsalder ved antihormonbehandling eller fjernelse af æggestokkene, gener af forskellig art og sværhedsgrad.

Allerede før og i perimenopausen – altså typisk fra kvinden er i 40’erne – oplever mange symptomer som træthed, humørsvingninger, søvnløshed og måske formindsket sexlyst.

De lidt sværere symptomer optræder typisk i postmenopausen, f.eks. i form af voldsomme hedeture, tendens til at have svært ved at holde på vandet, tilbagevendende blærebetændelse og ikke mindst tørre og irriterede slimhinder.

Når det sidste gælder slimhinderne i underlivet, kaldes det medicinsk for vaginal atrofi, og det kan give svie og ubehag ved almindelige dagligdags aktiviteter og ikke sjældent smerter ved samleje.

Symptomerne i postmenopausen bliver ubehandlet desværre ofte værre med alderen.

Hvordan behandler man symptomer i forbindelse med overgangsalderen?

Traditionelt behandles gener i forbindelse med overgangsalderen med hormonterapi enten systemisk, i form af piller, plaster, gel eller spray, der virker i hele kroppen, eller lokalt i form af stikpiller (vagitorier) eller en hormonring i skeden.

Hormonterapi er en individuel behandling, hvor dosis, hormontyper, administrationsformer og varighed tilrettelægges afhængig af den enkelte kvindes situation.

Kvinder, der specifikt lider af tørre slimhinder i underlivet (vaginal atrofi) og enten ikke bliver hjulpet tilstrækkeligt af hormoner eller er utrygge i forhold til eventuelle bivirkninger ved hormonbehandling – i forbindelse med naturlig overgangsalder eller ved hormonnedsættende medicinering i forbindelse med visse kræftsygdomme – kan i dag få hjælp af en relativt ny laserbehandling.

Behandlingen kan både anvendes til at forebygge og afhjælpe symptomer og er i øvrigt den eneste langtidsvirkende behandling for tørre slimhinder.

MonaLisa Touch

Laserbehandlingen kaldes MonaLisa Touch, og den udføres i Danmark i et samarbejde mellem Klinik MonaLisa og en række privatpraktiserende gynækologer.

Yderligere oplysninger

Du kan læse mere om overgangsalderen og behandlingsmuligheder på sundhed.dk (søg på overgangsalder). På siden her kan du læse mere om MonaLisa Touch behandlingen, og om den kan hjælpe dig. Siden indeholder også to videoer, der fortæller om behandlingen og dens virkning.

Du kan også booke en gratis, uforpligtende og fortrolig telefonsamtale med en af vores dygtige sygeplejersker her.

Kom godt i gang …
… med den smerte- og risikofri MonaLisa Touch laserbehandling.

Læs mere om østrogenmangel
Hvordan undgår jeg gener ved østrogenmangel?

Find også Klinik MonaLisa på vores åbne side på Facebook
Følg med i den nyeste information om MonaLisa Touch laserbehandlingen.

Deltag i Klinik MonaLisas lukkede kvindegruppe på Facebook
Stil spørgsmål og debattér med ligesindede om overgangsalderen.

Fakta om behandlingen

DEKA udviklede i 2008 en ny behandlingsmetode, MonaLisa Touch, i Italien. En CO2 laser, som ved påvirkning af vævet, genskaber størstedelen af elasticiteten og fugtbalancen i skeden. Behandlingen er nu tilgængelig i mere end 70 lande og mere end 4 millioner kvinder har fået behandlingen.

Klinik MonaLisa har i samarbejde med specialuddannede privatpraktiserende gynækologer etableret MonaLisa Touch behandlingen i Danmark.

Kontakt din læge eller gynækolog hvis du er i tvivl om du har tørre/sarte slimhinder og tal med lægen eller gynækologen om dine muligheder for behandling.